Veel zzp’ers vragen zich af of het een betere optie is om een auto te leasen of met de privéauto naar zakelijke afspraken te gaan. De beste keuze hiervoor hangt af van hoeveel je de auto gebruikt voor zakelijke ritten. Als je kiest voor een leaseconstructie heb je meerdere mogelijkheden. In dit artikel lees je er alles over.
Onder zakelijk rijden vallen alle ritten die je voor je bedrijf maakt. Op het moment dat je meer dan 500 bedrijfsmatige kilometer per jaar maakt, verplicht de Belastingdienst je om een auto op naam van de zaak te zetten. Dit biedt mogelijkheden om alle kosten (zoals financiering, afschrijving en BTW) van de belasting af te trekken. Als je deze zakelijke kilometers niet op jaarbasis maakt, kun je je privéauto gebruiken om naar zakelijke afspraken te reizen. Lees hier meer over in een artikel over zakelijke kilometers die we eerder op deze site hebben geplaatst.
Auto leasen een interessante optie voor zzp’ers?
Je kunt er als zzp’er ook voor kiezen om een auto te leasen. Bij een leaseconstructie wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijk staat aan de verwachte levensduur hiervan. Een leaseauto wordt dan voor een bepaalde vastgestelde periode gefinancierd. Je betaalt maandelijks een vast termijnbedrag waarin rentekosten zijn opgenomen.
Er zijn twee soorten leaseconstructies:
- Financial lease;
- Operational lease.
Financial lease of operational lease?
Bij financial lease is de leasemaatschappij de juridische eigenaar van de auto maar ben jij financieel verantwoordelijk. Na het betalen van de laatste termijn ben jij eigenaar van de auto. Bij deze constructie behoort de auto dan ook tot jouw vermogen, waardoor je recht hebt op investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving. Je zult echter wel de verzekeringen en het onderhoud zelf moeten bekostigen.
Bij operational lease is de leasemaatschappij juridisch én economisch eigenaar. De auto behoort dus niet tot het vermogen van de zzp’er. De kosten voor onderhoud en beheer zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Ook de afhandeling van eventuele schade wordt volledig uit handen genomen. Je betaalt als zzp’er vanzelfsprekend wel de maandelijkse BTW en de kosten voor het gebruik van de auto.
Het verschil in deze constructies is dus te vinden in het eigenaarschap. Dit is dus de overweging die je als zzp’er moet maken als je de keuze maakt tussen deze twee opties.
Flexibele lease of shortlease?
Naast de bovenstaande opties zijn er nog twee keuzemogelijkheden: flexibele lease en shortlease. Deze opties kunnen zeer interessant zijn als je voor een kortere periode aan een project werkt, al moet je je wel realiseren dat dit duurdere leaseconstructie zijn. De meeste leasecontracten hebben immers een duur van enkele jaren.
Flexibele lease houdt in dat je de auto voor een bepaalde, vaak wat kortere periode, kunt leasen. Als je voor één jaar een leaseauto wilt gebruiken, kun je voor deze constructie kiezen. Zoals de naam al aangeeft is deze constructie flexibel. Op het moment dat je langer de beschikking wilt hebben over de auto kan dit. Hierdoor zal de leaseprijs dalen. Hoe langer je immers van de auto gebruik maakt, hoe lager de leasekosten zullen zijn.
De naam shortlease geeft het al aan, dit is een mogelijkheid om de auto voor een korte periode te leasen. Je hebt de auto minder dan één jaar tot je beschikking, maar betaalt hiervoor dus een hogere prijs.
Wat is bijtelling?
Als je een auto gaat leasen, ben je verplicht om bijtelling te betalen. Bijtelling wordt uitgedrukt in percentages. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt bij je inkomen opgeteld. Hierover moet je dus inkomstenbelasting betalen. De hoogte van het bijtellingspercentage wordt bepaald door de cataloguswaarde in combinatie met de CO2 uitstoot van de auto. De bijtelling van leaseauto’s kan variëren tussen de 4 en 25%.
Er zit veel verschil tussen de leasemaatschappijen met betrekking tot het aangaan van een leaseovereenkomst. Er zijn bedrijven die eerst jaarcijfers willen beoordelen voordat er een overeenkomst wordt aangegaan, bij andere bedrijven is het sluiten van een leasecontract een stuk eenvoudiger. Veel leasemaatschappijen bieden daarnaast ook mogelijkheden om een gebruikte auto te leasen. Deze constructies zijn niet alleen voordeliger, maar ook eenvoudiger te verkrijgen voor beginnende zzp’ers.
Een andere optie is private lease. Hierbij lease je de auto als particulier, zonder dat je deze op naam van het bedrijf zet. Deze leaseconstructie wordt steeds populairder onder zzp’ers.