De meest geschikte zakelijke rekening voor een zzp’er

door onze redactie
Het is zeer verstandig om je privé en zakelijke betalingsverkeer goed gescheiden te houden. Op deze manier zorg je voor een perfect overzicht van je financiële huishouding. Daarnaast oogt het natuurlijk veel professioneler voor jou als zzp’er en is het wat dat betreft een must, zonder dat het een verplichting is. Het is wél belangrijk om de meest geschikte zakelijke rekening voor een zzp’er te selecteren. Deze moet immers volledig aansluiten bij jouw zakelijke transacties en de manier hoe je dit in de toekomst wenst in te kleuren.

Zakelijke rekening verplicht voor een zzp’er? 

Als je je zakelijke financiën op een overzichtelijke manier gescheiden houdt van je privé betalingsverkeer, zul je je het jezelf veel makkelijker maken bij het bijhouden en het inzichtelijk maken van je administratie. Op deze manier kun je eenvoudig de financiële situatie van je bedrijf monitoren. Daarnaast maak je je betalingsverkeer veel overzichtelijker voor de belastingdienst, als deze verzoekt om hier een blik op te mogen werpen en zul je het werk van een eventuele boekhouder ook veel makkelijker maken (en wellicht minder gewerkte uren van deze persoon hoeven betalen). Overzicht houden met een zakelijke bankrekening is dan ook één van de eerste stappen naar succesvol ondernemerschap.

De keuze voor een zakelijke rekening ligt echt aan je situatie. Als je een deeltijd- of hybride zzp'er bent met een omzet van rond de € 1.500,- per jaar die maar een beperkt aantal facturen hoeft te verwerken is het geen probleem om je privébankrekening te gebruiken.

Er is overigens géén enkele instantie of wet die het jou als zzp’er verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het openen van een zakelijke rekening als zzp’er is dus wel zéér aan te raden. De vraag is echter wel voor welke rekening je kiest. De diverse banken bieden jou een zeer veelzijdig aanbod.

De beste zakelijke rekening voor een zzp’er

De meeste banken hebben een aanbod in speciale rekeningen voor ondernemers. Deze pakketten zijn vaak wat duurder dan een privé rekening, maar bieden wel meer mogelijkheden voor ondernemers. De beste zakelijke rekening voor een zzp’er sluit aan op de huidige financiële huishouding, maar ook bij de planning hoe dat in de toekomst eruit komt te zien. Het is immers vaak niet makkelijk om een overstap te maken. 

Het grote nadeel van een zakelijke rekening is dat het kosten met zich meebrengt. Zoals aangegeven is een zakelijk account veel duurder dan een privé “spaarboekje”. De prijzen in combinatie van het aanbod van de diverse banken verschillen sterk. De kostprijs van een zakelijke rekening is vaak samengesteld uit een vast jaarlijks bedrag dat je betaalt voor de rekening in combinatie met een vergoeding voor transactiekosten. 


Het is goed om de diverse financiële pakketten met elkaar te vergelijken. De banken zullen er alles aan doen om jou te verleiden om een rekening bij hun te openen. Er zijn banken waarbij je het eerste jaar gratis van hun diensten gebruik kunt maken of hanteren een aantrekkelijk startertarief, andere banken onderscheiden zich door een uitstekende klantvriendelijkheid, duurzaamheid of als de beste zakelijke bank. Let bij het aanbod erop dat de banken vaak gericht zijn op de grotere ondernemingsvormen en minder op de kleine spelers zoals eenmanszaken. 

Rekening in combinatie met andere financiële producten

Je kunt de rekening gebruiken in combinatie met andere financiële producten die de bank aanbiedt. Denk hierbij aan een zakelijk krediet, je kunt je klanten iDeal betalingen aanbieden, een zakelijke spaarrekening erbij openen of andere mogelijkheden die speciaal voor ondernemers in het leven zijn geroepen. Een spaarrekening heeft vaak geen beperkingen, waardoor je makkelijk bij je geld kunt komen als dit noodzakelijk is. Het rentepercentage ligt meestal lager dan een particuliere spaarrekening. Het zal weinig rendement opleveren. 

Tweede privé rekening openen voor zakelijk gebruik

Als kleine zzp’er zou je ervoor kunnen kiezen om een tweede privé rekening te openen. Op deze manier kun je wat kosten besparen en zal dit meer rendement opleveren als je gebruik maakt van een spaarrekening. Dit zal de bank echter niet toestaan als er grote geldstromen en veel transacties de rekening zullen passeren. Een tweede rekening openen bij dezelfde bank kost meestal wel geld. Hiermee kan het zijn dat het voordeel van deze constructie vrijwel teniet wordt gedaan. Het is daarom verstandig om hiervoor een andere bank te benaderen.   

De meest geschikte zakelijke rekening voor een zzp’er   

De samenstelling van het totaalpakket, de service die hierbij geleverd wordt en de kosten die hieraan verbonden zijn zullen een belangrijk onderdeel vormen van de keuze die je maakt welke zakelijke rekening het meest geschikt is voor jou als zzp’er. De tijd die je kwijt bent aan het vergelijken van de beste opties voor nu én in de toekomst zal hierdoor een zeer goede investering zijn.