Geld lenen als zzp’er, wat zijn de mogelijkheden?

door onze redactie
Als je als startende zzp’er je bedrijf op gaat zetten, of als je je bedrijf wilt uitbreiden, kan het zijn dat je eigen vermogen niet toereikend is om je ambitieuze plannen vorm te geven. Geld lenen is dan een optie, maar wat zijn de mogelijkheden hiervoor? In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn om geld te lenen als zzp’er.

Er zijn weinig sectoren waarin je als zzp’er direct van start kunt gaan zonder dat je hier enig kapitaal voor nodig hebt. Denk alleen maar het bouwen van een website, het uitvoeren van een marktonderzoek, je materiaal en alle andere (soms kleine) kosten die bij elkaar best kunnen oplopen. Daarnaast zul je wellicht met voorraden werken die je als starter vaak niet “zomaar” even tot je beschikking hebt. 

Je zult dus moeten investeren in je toekomst. Dit is vanzelfsprekend ook het geval als je een uitbreiding van je zaak voor ogen hebt, al zal dit in de meeste gevallen wel makkelijker gaan, een uitbreiding van de zaak wordt vaak ingezet als vervolg op een recent succes. De vraag is echter wel waar je deze investering vandaan kunt halen als je eigen vermogen niet toereikend is.

Voorwaarden geld lenen als zzp’er

In eerste instantie zul je direct denken aan de bank, als het om geld lenen gaat, al zijn er tegenwoordig diverse instanties waar je hier ook voor terecht kunt, en soms zelfs eenvoudiger aan je kapitaal kunt komen. Het is echter wél zeer verstandig om de opties goed te vergelijken om niet onnodig veel kosten te maken. Daarnaast zitten er wel een aantal bindende voorwaarden aan als je geld wilt lenen als zzp’er. Let hier goed op. De verschillende instanties hebben soms ook verschillende voorwaarden. Een geldverstrekker kan op het oog erg makkelijk zijn met het verstrekken van geld, maar is vaak wél duurder. 

  • De meest voorkomende voorwaarden om geld te lenen als zzp’er zijn:
  • De zzp’er is 25 jaar of ouder;
  • Is een Nederlands ingezetene;
  • Heeft een Nederlands bankrekeningnummer;
  • Is minimaal drie jaar actief met de onderneming;
  • Het bedrijf is gevestigd in Nederland.

Investeren als zzp’er, een zelfstandig krediet of een ondernemerskrediet?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een zelfstandig krediet en een ondernemerskrediet. Het zelfstandig krediet wordt gebruikt om geld te lenen voor privé doelstellingen. Hieraan zit vaak een leeftijds (onder)grens verbonden en wordt er vanzelfsprekend gekeken of je geen negatieve BKR registratie hebt. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit bureau beheert het centraal krediet informatiesysteem, waarin de betalingsverplichtingen van alle consumenten in Nederland die de laatste vijf jaar een krediet geregistreerd hadden staan. Veel instanties kijken vanzelfsprekend ook naar je bedrijfsresultaat van de afgelopen jaren en een eigen huis kan ook uitstekend als onderpand dienen.  

Lening startende zzp’er, hoe kun je geld lenen zonder jaarcijfers?


Vanzelfsprekend zijn er ook mogelijkheden om geld te lenen als startende zzp’er zonder dat je jaarcijfers kunt laten zien. Het is wél een gegeven dat dit moeilijker is dan het lenen om een succesvolle onderneming uit te breiden. Een geldverstrekker hecht immers veel waarde aan rooskleurige jaarcijfers van de afgelopen (bij voorkeur vijf) jaren om een zekerheid te krijgen.

Een goed gedetailleerd en goed onderbouwd ondernemingsplan kan hierbij (in dit geval letterlijk) zeer waardevol zijn. De geldverstrekker weet graag wat je plannen zijn en willen graag een mening vormen of ze het met je eens zijn dat jouw plan een reële kans van slagen heeft. Het nadeel is echter wél dat de lening vaak duurder uitvalt en dat er vaak gekozen wordt om privé bezittingen zoals ook in dit geval een eigen huis als onderpand te gebruiken.   

Andere mogelijkheden om aan geld te komen

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om op een kort termijn aan geld te komen als ondernemer. Denk hierbij aan onder andere particuliere geldverstrekkers, het leasen, crowdfunding, werken met een risicokapitaal, het gebruik maken van bijstandsverlening aan zelfstandigen of van het besluit borgstelling MKB kredieten. Hierover zul je binnenkort op deze site veel meer kunnen lezen. 

Let op bij het maken van je keuzes

Deze bovengenoemde “andere mogelijkheden” komen steeds meer in de belangstelling als antwoord op het feit dat het nog steeds erg lastig is voor de zzp’er om op een “eenvoudige manier” geld te verkrijgen om te investeren in de onderneming. Het woord “eenvoudig” is wél een valkuil. Er wordt niet voor niets gecommuniceerd dat “geld lenen geld kost”. Dit is dan ook zeker waar en we kunnen dat niet vaak genoeg benadrukken. 

Maak in dit opzicht weloverwogen keuzes om de toekomst van jouw bedrijf werkelijkheid te laten worden zoals jij dat voor ogen hebt!