Heb jij als zzp’er een aansprakelijkheids verzekering?

door onze redactie
Uit recent onderzoek van het marktonderzoeksbureau GFK is gebleken dat maar liefst 64% van de zzp’ers géén aansprakelijkheidsverzekering heeft. Er zijn echter weinig sectoren waarin je risicoloos als zzp’er werkzaam kunt zijn. Een ongeluk ligt in een klein hoekje. Weet jij wat voor risico je loopt als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt?

“Even Apeldoorn bellen……” het is een reclame die we allemaal nog wel kennen en smakelijk om gelachen hebben. Het zal je maar gebeuren! Toch is deze reclame soms realistischer dan we zelf beseffen. 

Als loodgieter kun je per ongeluk een ruimte blank zetten.

Als schilder kun je per ongeluk een pot verf omstoten.

Als verhuizer kun je per ongeluk het dure porseleinen servies door de bodem van de verhuisdoos voelen zakken. 

Hiervoor kun je natuurlijk Apeldoorn bellen, maar als je daar niet geregistreerd staat heeft dit geen zin. Dit lijkt op een reclamespot (en dat is niet de bedoeling), maar geeft wél een situatie weer waarin je terecht kunt komen. Hoe ga je deze schade betalen?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt jou tegen het risico van aansprakelijkheid. De meeste letsel of zaakschades worden door deze verzekering vergoedt. Als je als zzp’er tijdens je werk een schade veroorzaakt, zoals bovenstaande voorbeelden, kan de opdrachtgever je dan aansprakelijk stellen voor de schade als gevolg van de fout die je hebt gemaakt. Op zo’n moment kun je terugvallen op je verzekering. 

Hoewel een schadegeval zo veroorzaakt kan worden, lijken veel zzp’ers er zich niet van bewust of geen toegevoegde waarde te zien in deze verzekering. Dit behoort echter wél bij de risico’s die zelfstandigheid met zich meebrengt.      


zzp’er of ZZD’er? 

Veel zelfstandigen zonder personeel werken dus zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Deze zzp’ers worden op internet gekscherend wel ZZD’ er genoemd: de zelfstandige zonder dekking. 

Als je een bewuste keuze maakt om géén gebruik te maken van deze verzekering, zul je hiervoor ongetwijfeld je beweegreden hebben en de risico’s hebben afgewogen. Het is echter ook zo dat veel zzp’ers onbewust een groot risico lopen door ervan uit te gaan dat een privé verzekering deze schade dekt. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Het is dan ook belangrijk om deze dekking goed te checken om vast te stellen of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt als je aan het werk bent. 

Daarnaast blijkt meer dan drie kwart van de opdrachtgevers hierop letten voordat ze een zzp’er inhuren. Er zijn opdrachtgevers die dit zelfs als harde eis hebben gesteld om een opdracht te krijgen.

Aansprakelijkheidsrisico’s verkleinen

Het is belangrijk om diverse polissen te vergelijken om er zeker van te zijn dat je de juiste aansprakelijkheidsverzekering hebt die een zo groot mogelijke dekking heeft. Veel aansprakelijkheidsverzekeringen hebben immers veel uitsluitingen. Je kunt dit doen met behulp van een risicoscan. Veel aansprakelijkheidsverzekeringen dekken ook de kosten voor rechtsbijstand als dat in een aansprakelijkheidszaak noodzakelijk mocht zijn. 

Daarnaast kun je met je algemene voorwaarden veel afdekken. Hierbij is het belang dat deze voorwaarden dusdanig zijn samengesteld dat deze zoveel mogelijk jouw aansprakelijkheidsrisico’s verkleinen. Dit kun je onder andere doen door een duidelijk (schriftelijk) te omschrijven wat jouw specifieke verplichtingen en verantwoordelijkheden zijn en die van jouw klant. Je kunt jouw aansprakelijkheid koppelen aan je factuurwaarde of het maximum verzekerde bedrag van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

Met goede algemene voorwaarden kun je jouw aansprakelijkheid tot een maximum beperken en heb je minder kans om een telefoonnummer dat begint met 055 te bellen.