Hoe kom je als zzp’er aan klanten?

door onze redactie
Het is een dilemma waar veel (beginnende) zelfstandigen zonder personeel mee zitten: hoe kom je als zzp’er aan klanten? Dit is wel één van de meest belangrijke onderdelen van je bedrijfsvoering. Dit bepaalt immers hoe dik je boterham belegd wordt. Hoewel ZZP Inside geen website is die zich richt op marketing, delen we wel wat tips en inspiratie met je over dit onderwerp. Dit doen we omdat je bedrijfsvoering en prijsstelling hiervan afhankelijk kunnen zijn.

Je opdrachtgevers zijn de aorta van je bedrijf. Hier zal je je volledige bedrijfsvoering op hebben ingericht. Het is daarom ook wel belangrijk dat je klantenstroom dusdanig groot is dat je hier voldoende inkomsten uit kunt genereren. Als je op internet kijkt, zie je dat hier diverse mogelijkheden voor zijn. Hieruit zou je kunnen opmaken dat je keuze genoeg hebt, maar als iedereen dezelfde weg bewandeld, wordt het moeilijker om op te vallen in de massa. Gelukkig zijn er meer wegen naar succes. 

Als zzp’er gebruik maken van crowdsourcing

Je kunt natuurlijk als zzp’er gebruik maken van crowdsourcing. Bij crowdsourcing maken bedrijven gebruik van kennis, kunde en creativiteit van anderen (vaak zzp’ers) om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Deze aanbesteding vindt meestal online plaats via speciaal hiervoor ingerichte websites of online communities. Op dit platform kunnen diverse aanbieders (opdrachtgevenden en uitvoerenden) elkaar treffen en wordt dan ook gebruikt als een soort van “meetingpoint”. 

Het succes van crowdsourcing is afhankelijk van de vindbaarheid van het online netwerk, in combinatie met de meerwaarde die de aanbieders (zzp’ers) kunnen leveren. Je hebt dus als ZZP-er niet de volledige invloed op je succes als je gebruik maakt van deze methode. Het is echter wél een uitstekend platform om ervaring op te doen of een portfolio op te bouwen.

Gebruik van reviews om meer klanten te krijgen als zzp’er 

Het opgebouwde portfolio kun je gebruiken als “wapen” op je website of social media accounts. Dit wapen kun je onder andere inzetten door reviews te plaatsen. Reviews zijn waarderingen en beoordelingen die zijn geschreven door je opdrachtgevers of klanten. Deze reviews kunnen zeer waardevol voor je zijn om meer klanten te krijgen als zzp’er! Je kunt zelf wel roepen dat je de beste zzp'er bent in je branche, maar wie zegt dat jij de waarheid schrijft. Iedere ondernemer roept dit immers. 

De mensen die dit het beste kunnen beoordelen zijn je klanten, dit zijn immers de ervaringsdeskundigen. Potentiële opdrachtgevers zullen deze reviews zeker meenemen in hun keuze. Deze tekst die je niet zelf geschreven hebt, zegt heel veel over jou en je werkwijze. Op het moment dat opdrachtgevers uit hun zelf een review schrijven over jouw bedrijf en dit wellicht ongevraagd op een digitaal kanaal plaatsen, heet dit earned media. Earned media kan een beeldvorming over een bedrijf behoorlijk beïnvloeden, het kan een goed imago geven, maar deze ook snel afbreken. Het is in dat kader dus ook goed om te zorgen voor bijvoorbeeld een goede klachtenafhandeling als je nét niet helemaal aan de verwachtingen hebt kunnen voldoen. Veel mensen laten zichzelf graag beïnvloeden door de mening van de massa.  

Gebruik je lead generator. Je beste klant tegen je laagste prijs!


Voor het opbouwen van een klantenbestand is niets zo waardevol als gebruik maken van de waarde die een lead generator voor je kan hebben. Een lead generator is in dit geval een klant die andere klanten over de streep kan trekken om met jou in zee te gaan. Een lead generator moet een partij zijn die bekend is bij de doelgroep en een hoog aanzien heeft. Op het moment dat deze lead generator echt als autoriteit wordt gezien door de doelgroep, zal de mening van deze partij (persoon of bedrijf) als waarheid of voorbeeld worden beschouwd. 

Als jij aan je potentiële klanten kan aantonen (het liefst door een positieve review of als deze persoon als referentie wil fungeren) dat jij aan deze partij je diensten hebt geleverd, zullen deze mensen veel sneller het besluit nemen om juist met jou in zee te gaan! Jij werkt immers samen met deze autoriteit, dan moet het goed zijn! 

Om deze lead generator te overtuigen dat hij of zij van jouw diensten gebruik moet maken, zul misschien een concessie moeten doen in je prijs, maar dit zal je uiteindelijk heel veel meer opleveren. Je werkt soms voor je beste klant tegen je laagste prijs maar maakt uiteindelijk wel gebruik van je lead generator!  Het levert je uiteindelijk meer op!

Kennis maken met potentiële klanten, maak gebruik van de kracht van netwerken

De laatste optie die we in dit kader met je willen delen is het gebruik maken van de kracht van netwerken. Bij het netwerken maak je fysiek kennis met je potentiële klanten. Het is wel belangrijk om het juiste netwerkplatform te selecteren. Social media (Facebook, LinkedIn) wordt immers ook als netwerkplatform gezien, maar is niet direct een medium om persoonlijke contacten te leggen. 

De beste keuze hierbij is om te kiezen voor netwerken waarbij je face to face met iemand kan communiceren. Daarbij is het goed om je aan te sluiten bij een netwerkplatform dat nét even verder gaan dan het uitwisselen van beleefdheden en visitekaartjes. Er zijn bijeenkomsten waarbij je de mogelijkheid krijgt om te pitchen. Dit zijn de netwerkbijeenkomsten waaraan je het meest hebt. Het is van belang om hierbij niet alleen aan te geven wie je bent en wat je doet, maar ook duidelijk aan te geven naar wie je op zoek bent. Die transparantie met betrekking tot je “zoekvraag” is een belangrijke factor voor de kracht van het netwerken.

Hoe kom je als zzp’er aan klanten?

Veel zzp’ers hebben een hele duidelijke visie over hun aanbod in combinatie met hun bedrijfsprocessen. De route hoe je als zzp’er aan je klanten komt is minder uitgestippeld. Dat is verrassend, want deze mensen vormen immers de belangrijkste levensslagader van een bedrijf. Daarom is het goed om hier overwogen keuzes in te maken en soms andere wegen te bewandelen als de massa. Iedere sleutel naar succes is immers uniek.