Hoe koude acquisitie en de AVG wél samen kunnen gaan

door onze redactie
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet meer mogelijk is om koud te acquireren. Dat is echter géén juiste veronderstelling. In de AVG-wet staat immers géén verbod op koude acquisitie. Er zijn wel een aantal tips waar je op moet letten als je deze techniek toepast. De grens is immers wel erg dun.
Dit artikel in het kort:

  • In de AVG-wet staat géén verbod op koude acquisitie omschreven
  • Er zijn een aantal zaken waar je tegenwoordig zeker op moet letten met betrekking tot het koud acquireren
  • De persoon die je wilt benaderen moet een vorm van toestemming geven voor cold calling, je mag wel een algemeen nummer van een bedrijf benaderen. 
  • De nieuwe (AVG) toevoeging aan de bestaande wet zorgt ervoor dat je creatiever om moet gaan met de manier waarop je contact zoekt met anderen.

De privacywetgeving die sinds vorig jaar van kracht is gegaan, heeft een duidelijke doelstelling en dat zijn de privacyrechten van iedere burger. Voor alle toepassing van persoonsgegevens moet toestemming worden gevraagd en is een volledige openheid met betrekking tot het gebruik van deze gegevens verplicht. Dit heeft uiteraard ook gevolgen op de manier waarop koude acquisitie kan worden uitgevoerd. Cold calling is het benaderen van prospects waarmee nog géén relatie is opgebouwd met het doel om af te stemmen of er interesse is in een samenwerking. 

De invloed van de AVG op Cold calling

De oude regels schreven voor dat persoonlijke gegevens niet gebruikt mogen worden zonder expliciete toestemming. Met de komst van de AVG-wet zijn de cold calling regels strenger geworden. Ook de zakelijke gegevens (een zakelijk e-mailadres of telefoonnummer) die terug te herleiden zijn tot één persoon mogen niet meer gebruikt worden. 

In de praktijk wordt het volgende onderscheid gemaakt: 


  • Met het uitdelen van een visitekaartje op een netwerkbijeenkomst wordt indirect toestemming gegeven voor benadering. Dit is dus ook volgens de AVG wet toegestaan.
  • Het gebruiken van een telefoonnummer of e-mail adres dat op een bedrijfswebsite staat mag echter niet zomaar gebruikt worden zonder expliciete toestemming van die persoon (het gebruiken van het algemene nummer en je door laten verbinden naar een persoon die je wilt spreken mag wel). 

Hoe je koude acquisitie kunt uitvoeren volgens de AVG

Er zijn een aantal zaken die je zeker in je achterhoofd moet houden bij koude acquisitie. Allereerst is er de doelstelling. Je moet kunnen rechtvaardigen waarom je iemands gegevens bezit. Dit moet een vorm van relatie hebben koude acquisitie. Eventuele opgevraagde data mag niet voor een andere doelstelling gebruikt worden en actueel zijn. Op het moment dat je per ongeluk een ander belt, ben je al in overtreding. Uiteraard moet deze data veilig worden opgeslagen.    

Uiteraard moet er worden nagegaan of de persoon die je wilt benaderen niet voorkomt in een “bel-me-niet register” of andere vormen hiervan. Tot slot is openheid naar de prospect van belang. Geef aan welke informatie deze persoon kan verwachten. Dit reduceert de kans op ontevredenheid en vergroot de kans op slagen!