Opgaaf ICP, voor intracommunautaire prestaties

door onze redactie

Hoe gaat de belastingdienst er mee om als je als zzp’er de grens overgaat? Deze vraag kun je op twee manieren opvatten, maar met dit artikel gaan we in op de mogelijkheden als je als zzp’er letterlijk de grens overgaat en ook overeenkomsten sluit met buitenlandse opdrachtgevers. Dit moet je belastingtechnisch wel goed registreren. In dit artikel gaan we wat dieper in op overeenkomsten die je sluit met opdrachtgevers in landen binnen de EU, waarvoor je een opgaaf ICP moet doen.

De grenzen vervagen waardoor steeds meer zzp’ers niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze landsgrenzen overeenkomsten kunnen afsluiten. De steeds grotere rol van online communicatie biedt hier vanzelfsprekend ook alle mogelijkheden voor. Op deze manier ben je als moderne Nederlandse zzp’er niet “beperkt” tot het sluiten van overeenkomsten in eigen land en kun je jouw diensten ook beschikbaar stellen in het buitenland. Het is echter wél belangrijk om hiervoor een correcte administratie bij te houden en dit op de juiste manier kenbaar te maken bij de belasting.

Opgaaf ICP, vermelding van intracommunautaire prestaties aan de belastingdienst

Je bent als zzp’er verplicht om een ICP aangifte te doen van alle leveringen en diensten naar andere EU-landen. ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Met de opgaaf ICP geef je aan dat je een overeenkomst hebt met opdrachtgevers uit andere EU-landen. 

Daarnaast geef je hiermee aan dat jij géén belasting afdraagt over deze goederen en diensten, maar dat jouw opdrachtgever dit zal doen in het eigen land. Op je factuur naar deze buitenlandse partner hoef je dus vanzelfsprekend ook géén BTW te vermelden. Dit wordt “de BTW” verleggen genoemd.

De opgaaf ICP doe je samen met je gebruikelijke BTW aangifte (eens in het kwartaal). Het totaalbedrag van deze intracommunautaire prestaties moet je vermelden onder het kopje 3B van deze aangifte met de titel “leveringen naar/ diensten in landen binnen de EU”. 

Welke zaken moeten vermeld worden in de ICP opgave?


Er zijn een aantal zaken die je moet vermelden in je ICP opgave:

  • Het land waar de opdrachtgever zich in bevindt door middel van een landcode;
  • Het ondernemers nummer van deze klant (BTW, VAT, TVA of MwSt nummer);
  • Het bedrag van de overeenkomst.

Je zult ervaren dat dit best wel een klus is om aan te geven, als je veel overeenkomsten sluit in het buitenland. Desondanks is het verstandig om hier even goed aandacht aan te besteden en op tijd te beginnen, om te voorkomen dat je te laat de belastingaangifte doet. Ook al ben je slechts één dag te laat met het aangeven van de belasting, kun je rekenen op een boete.

Daarnaast moet je zorgen voor een correcte opgave. De belastingdienst controleert dit streng en zal na het geven van een waarschuwing onverbiddelijk overgaan op het geven van boetes. Een correcte belastingaangifte is immers jouw eigen verantwoording.

Hoe kan ik het BTW nummer van een buitenlandse partner controleren?

Het is van groot belang dat je het juiste BTW nummer van je buitenlandse partner opgeeft. Als je dit niet doet, draai jij zelf op voor deze belasting en gaat dit ten koste van jouw winst. Het belasting- of ondernemers nummer van deze organisatie is soms lastig te achterhalen (of te controleren). Hiervoor kun je echter eenvoudig de website van de Europese Commissie gebruiken. Dit is een snelle en eenvoudige manier om zekerheid te verschaffen dat je de belastingdienst van de juiste informatie voorziet over je buitenlandse overeenkomst. 

Als jij opdrachtgevers hebt die niet in het bezit zijn van een BTW of soortgelijk nummer, worden deze als een particulier persoon gezien. Dan moet je vanzelfsprekend wél BTW rekenen op je factuur.