Urencriterium voor de zzp’er

door onze redactie
Wist jij dat het als zzp’er heel belangrijk is om een urenregistratie bij te houden? Op basis hiervan kan de belastingdienst bepalen of jij recht hebt op een aantal aftrekposten zoal de zelfstandigenaftrek. In dit artikel lees je alles over het urencriterium voor de zzp’er en welke uren je wél en niet mag meetellen.

Je zult misschien best verbaast zijn bij het lezen van deze introductie. Ook als je niet in loondienst bent moet je bijhouden wat je doet?! Waar is de vrijheid van de ondernemer?

Ok, je kunt kiezen om het niet te doen, maar dit heeft wel gevolgen voor een aantal aftrekposten. Met het bijhouden van een urenregistratie bespaar je een hoop geld (of je verdient het, dat ligt eraan hoe je er tegenaan kijkt).

Waarom is er een urencriterium in het leven geroepen?

Het urencriterium voor de zzp’er is heel belangrijk voor de belastingdienst om te bepalen hoeveel uur er in het bedrijf wordt gestoken. Er zijn namelijk een aantal hele aantrekkelijke belastingvoordelen in het leven geroepen om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, maar dan moet je wél bezig zijn met je bedrijf.

Om te voorkomen dat mensen wél een bedrijf inschrijven en hiermee profiteren van het belastingvoordeel maar er eigenlijk niets voor doen, is het urencriterium in het leven geroepen.

Het urencriterium, 1225 uur

Het urencriterium is vastgesteld op 1225 werkzame uren op jaarbasis om in aanmerking te komen voor de aantrekkelijke fiscale aftrekposten. Hierbij wordt er gekeken naar een kalenderjaar, vanaf 1 januari tot en met 31 december. Dit klinkt heel logisch, maar het is toch goed te vermelden voor starters. Als je bijvoorbeeld je bedrijf op 1 juli start, zul je dus vanaf die datum tot het eind van het jaar deze uren moeten maken om voor de aftrekposten in aanmerking te komen.

Reële ureninzet in je bedrijf

Let op dat dit wel reëel blijft. Als je naast je werk als zzp’er in loondienst bent, zul je nog steeds de 1225 uur aan je onderneming moeten besteden. Zeker als je meerdere dagen bij een werkgever actief bent, kan het best lastig zijn om dit urenaantal te halen. Dat je in het weekend werkt of in de avond, is begrijpelijk en aanneembaar, maar dagelijks een werkdag van meer dan 20 uur is niet reëel om maar even een extreem voorbeeld te geven.


Directe- en indirecte uren

Bij het boeken van je uren aan “het feitelijk bedrijven van je onderneming” zoals belastingdienst zo mooi omschrijft, is er onderscheid tussen directe- en indirecte uren. De directe uren zijn de uren die je inzet om je omzet te realiseren, de uren die je kunt declareren bij je klant dus. De indirecte uren zijn uren die je niet in rekening brengt bij de klant maar die wél tellen voor je urencriterium. Denk hierbij aan de volgende zaken die van invloed zijn op de voortgang van je bedrijf:

  • Voorbereiding op een opdracht;
  • Woon-werk verkeer;
  • Volgen van bedrijf gerelateerde cursussen;
  • Het lezen van vakliteratuur
  • Administratie;
  • Netwerken;
  • Acquisitie;
  • Websitebeheer.

Zaken als ziekte, vakantie en het bereikbaar zijn voor je klanten tellen vanzelfsprekend niet mee.

Waarom het van belang is om je ureninzet goed bij te houden

Het is dus van belang om je ureninzet goed bij te houden in een overzichtelijke urenregistratie en deze goed te bewaren (5 jaar lang). Mocht de belastingdienst aan je opgave twijfelen, zullen ze hiernaar vragen. Als jij geen sluitende urenregistratie kan overleggen, kan dit gevolgen hebben voor je aftrekposten. Zorg voor zoveel mogelijk bewijzen (bonnetjes facturen en dergelijke) om je standpunt te ondersteunen. Het is aan te raden om dit met regelmaat bij te houden. Je zult ervaren dat het zeer veel werk is om het achteraf op de juiste manier op een rijtje te krijgen.

Verlaagd urencriterium

Er zijn weinig regels zonder uitzondering en deze regeling is hierop géén uitzondering. Er geldt een verlaagd urencriterium als je uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering komt. In dit geval is er een minimum van 800 uur per jaar dat je aan je onderneming moet werken. Ook als je zwanger raakt kom je in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Dan tellen de niet-gewerkte uren van 16 weken zwangerschapsverlof mee als productieve uren.

Uit de bovenstaande tekst kun je dus opmaken dat het zeker interessant is om je gewerkte uren tóch bij te houden. Ook als je niet in loondienst bent, of juist dán zeker wel!