Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp’er?

door onze redactie
Er zijn op dit moment rond de 1 miljoen zzp’ers in Nederland en dit aantal is stijgende….. of stijgt nu juist het aantal freelancers? Deze termen voor de kleinere ondernemers worden in de volksmond veel door elkaar gebruikt maar is dat terecht? In dit artikel hét antwoord op de vraag of en wat dan het verschil is tussen een freelancer en een zzp’er.

De termen “freelancer” en “zzp’er” worden vaak en veelvuldig door elkaar heen gebruikt en dat is ook niet verwonderlijk. Het zijn beiden geaccepteerde termen waarmee een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft wordt omschreven. Er zit dus nauwelijks of geen verschil in de betekenissen van deze termen, zoals bijvoorbeeld een “tekstschrijver” en “copywriter” dat ook niet heeft.

Rechtsvormen

Zowel een freelancer als een zzp’er is geen rechtsvorm zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak dit wel is. Een freelancer of zzp’er kan het bedrijf bij de Kamer van koophandel ook laten inschrijven als BV, VOF of maatschap. De meeste freelancers of zzp’ers kiezen ervoor om te starten als eenmanszaak en zijn hiermee zelf oprichter en eigenaar van hun bedrijf. Lang niet elke eenmanszaak betreft overigens een freelancer of zzp’er. Er zijn namelijk eenmanszaken die personeel in dienst hebben. Voor de belastingdienst en de overheid maakt het niet uit of je een zzp’er of een freelancer bent, het zijn immers geen juridische termen. De opbrengst van je onderneming, dát vinden ze wel interessant, zeker met een sterk stijgende groep “lotgenoten”. 

Waar zit het verschil tussen de termen?

Zowel een freelancer als een zzp’er werkt dus niet in loondienst en neemt als zelfstandige opdrachten aan. Het grappige is dat de termen echter wel geassocieerd worden met de diverse sectoren. De term “freelancer” wordt vaak gebruikt in de creatieve sector. Denk hierbij aan de communicatie sector zoals de journalistiek of tekstschrijvers. zzp’ers zijn weer vaak terug te vinden in de constructie- en ambachtelijke sector zoals de bouw en metaal branches. Zo zijn er nog talloze voorbeelden aan te geven. In de praktijk komt het erop neer dat het begrip zzp’er meer ondernemers dekt dan de term freelancer. Tot de zzp’ers behoren leden van beroepsgroepen die zeker niet geassocieerd worden met een freelance-praktijk. In dat opzicht is een freelancer vrijwel altijd een zzp’er, maar een zzp’er niet altijd een freelancer.

De titel “freelancer” is een wat ouder begrip dat al wat langer aan mensen toegekend wordt dan de titel “zzp’er”. Iemand die naast zijn of haar baan in loondienst nog zelfstandig wat opdrachten uitvoert, heeft al jarenlang wat “freelance klussen naast de dienstbetrekking” en wordt er niet gesproken over “ZZP klussen naast de dienstbetrekking” maar dit komt voornamelijk voort uit de manier zoals we gewend zijn om het aan te duiden. De term “ZZP” heeft eigenlijk een oorsprong bij de belastingdienst, die deze term gebruikt om “professionals in de zakelijke dienstverlening zonder personeel” te omschrijven. 


Zijn de termen “freelancer” en “zzp’er” uitwisselbaar? 

In principe zijn de termen “freelancer” en “zzp’er” dus uitstekend uitwisselbaar en zijn de gewoonten in een branche eigenlijk het enige criterium voor welke term er gekozen wordt. Er zijn ook branches waarin deze beide termen geen van beiden gebruikt worden en er gesproken wordt over “zelfstandig ondernemers”. Dit heeft te maken met de status en het niveau dat aan deze termen wordt verbonden. In de beroepsgroepen van accountants, advocaten en notarissen kom je weinig freelancers en zzp’ers tegen, maar ze zijn er wél in grote hoeveelheden…..

Wat ben jij?

Een freelancer, een zzp’er of liever toch een zelfstandig ondernemer?

Je mag eigenlijk zelf kiezen…..