“Snel geld” lenen betrouwbaar en voordelig?

door onze redactie
Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om snel geld te kunnen lenen. Hier krijg je in sommige gevallen zelfs geen BKR-registratie voor. Dit klinkt aantrekkelijk voor zzp’ers die soms lastig aan geld komen maar je kunt je vraagtekens zetten of dit een juiste en voordelige keuze zal zijn. Is snel geld lenen ook betrouwbaar en voordelig?

“Geld lenen kost geld”, je hoort en leest deze opmerking steeds meer. Waarom je deze woorden steeds vaker gebruikt worden is eenvoudig uit te leggen: er komen steeds meer financiële geldverstrekkers op de markt waarbij je op een korte termijn geld kunt lenen, voor heel veel geld.

Financier je ambities

Als je als zzp’er ambities hebt, kan dit vaak een financiële investering vragen om dit te realiseren. Zeker voor beginnende zzp’ers is het vaak lastig om het geld hiervoor bij een bank te krijgen. Er is vaak nog weinig cijfermatige ondersteuning voorhanden, die de bank het benodigde vertrouwen kan geven om de financiën te verstrekken. 

Het is verleidelijk om dan op internet te kijken naar financiële alternatieven. Hiervoor hoef je niet lang te zoeken. Er zijn diverse aanbieders die aantrekkelijke financiële constructies hebben om jou snel van het benodigde bedrag te voorzien. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan, en het is nog maar de vraag of je die als zzp’er kan en wil betalen. 

Het gemak van het geld lenen, brengt wel gevaren met zich mee. De drempel wordt verlaagd en er wordt op een uitstekende wijze ingegaan op de behoefte van de zzp’er. Dit lijkt zeer verleidelijk, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Regelmatig wordt er namelijk een enorm hoog rentepercentage gevraagd voor deze financiering. Dit is makkelijk te ondervangen door even de tijd te nemen en het aanbod te vergelijken. Hiermee kun je veel kosten besparen.

Onbetrouwbare aanbieders herkennen 

De financiële branche is ook zeer interessant voor malafide bedrijven. Ook in ons land zijn deze bedrijven actief. Een betrouwbare kredietverstrekker heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op de website van de AFM is te controleren of de kredietverstrekker in bezit is van een vergunning en in Nederland actief mag zijn. Een illegale kredietverlener zal een aanbod doen dat vaak te mooi is om waar te zijn, puur en alleen om jou te verleiden. Denk bijvoorbeeld aan een laag rentepercentage (van onder de 2%) of een aanbod om te lenen zonder BKR-registratie.


Er zijn een aantal tips die je zeker moet volgen bij het afsluiten van een krediet:

  • Betaal nooit van te voren geld aan een geldverstrekker. Het is niet toegestaan om administratiekosten of de kosten van een verzekering vooraf in rekening te brengen. De kans is groot dat je dit geld dan kwijt bent. Let op dat ieder advies vooraf vrijblijvend is.
  • Controleer de legaliteit van de geldverstrekker op de website van de AFM.
  • Informeer je over het gangbare aanbod in de markt om niet in de verleiding van een té mooi aanbod te raken.

Alternatieven voor geld lenen als zzp’er

Je hebt als zzp’er diverse alternatieven om aan geld te komen, zonder dat je afhankelijk bent van een bank of andere kredietverstrekkers die op de zoekresultatenpagina tevoorschijn komen. Denk hierbij onder andere aan de volgende mogelijkheden:

  • Particulier lenen (ook wel bekend als een onderhandse lening);
  • Peer-to-Peer lening, geld lenen van particuliere investeerders;
  • Besluit Borgstelling MKB Kredieten;
  • Microkredieten;
  • Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ);
  • Risicokapitaal, venture-capital of durfkapitaal;
  • Leasing. 

“Snel geld” lenen betrouwbaar en voordelig?

“Geld lenen kost geld”, dit is helaas bijna in géén enkele financiële constructie te voorkomen. De vraag is echter wel, welke constructie het gunstigste voor jou als zzp’er is. Hier kom je alleen achter door een goede vergelijking te maken. Daarnaast zul je er op deze site veel informatie over kunnen vinden. De belangrijkste tip willen we echter nog wel even herhalen: Het lijkt erop dat je als zzp’er snel aan geld kunt komen, maar is snel geld lenen ook betrouwbaar en voordelig? Soms kun je er beter wat langer over doen.