“Ver-ZZP-ing” kan zich in de toekomst snel uitbreiden

door onze redactie

Volgens een verkennende analyse van het ING Economisch Bureau zou het aandeel ZZP’ers op de arbeidsmarkt op korte termijn snel kunnen uitbreiden. Volgens de analyse is het niet ondenkbaar dat het aantal ZZP’ers in de nabije toekomst (vijf tot tien jaar) zelfs kan verdubbelen tot wel 1,8 miljoen. De hedendaagse technologische mogelijkheden en de gunstige regelgeving worden als voornaamste reden aangegeven van een “ver-ZZP-ing” die de arbeidsmarkt flink op z’n kop zou kunnen zetten.
Dit artikel in het kort:

  • ING Economisch Bureau voorspelt een snelle toename van ZZP’ers
  • Hedendaagse technologische mogelijkheden en de gunstige regelgeving geven mogelijkheden om te werken als éénpitter
  • Invoering wet DBA wederom uitgesteld
  • Wetgeving speelt een belangrijke rol in groei aantal ZZP’ers

Vooral de opkomst van platforms als Uber, Deliveroo, Helping en Temper heeft volgens het ING een groot effect op de groei van het aantal ZZP’ers. De instantie geeft aan dat deze platforms een duidelijke invloed hebben op de klus economie en 20% tot 70% van de uitzendmarkt zouden kunnen opslokken. Het ING Economisch Bureau heeft berekend dat er de mogelijkheid bestaat dat het aantal mensen dat als ZZP’er werkzaam is, snel kan verdubbelen tot 1,8 miljoen. Hiervan zouden er één miljoen mensen werkzaam zijn bij eerder genoemde platforms of soortgelijke organisaties.   

Uitstel wet DBA tot januari 2021

De huidige wetgeving (of juist het ontbreken hiervan) met betrekking tot overeenkomsten die gesloten worden door ZZP’ers spelen deze beweging fors in de kaart. Veel van de eerder genoemde platforms zijn immers in opspraak omdat zij werken met overeenkomsten (lees: tarieven) die schijnzelfstandigheid in de kaart spelen. 

De verwachting is dat er op korte termijn géén verandering komt in een wettelijke oplossing tegen schijnzelfstandigheid. Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schreef immers onlangs een brief naar de tweede kamer met een update over de vorderingen met betrekking tot de invoering van een vervangende wetgeving voor de wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Zijn plan om een ZZP’er die langer dan drie maanden tegen een maximaal tarief van 15 euro aan het werk is als schijnzelfstandige te betitelen bleek niet haalbaar. Het vaststellen van een minimum uurtarief sluit immers niet aan op de Europese regels. Minister Koolmees moet op zoek naar alternatieve routes nu dit een doodlopende weg blijkt te zijn. Hij gaf aan dat de invoering van een wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan wederom wordt uitgesteld, nu tot januari 2021. 


Politiek heeft grote invloed op de groei van het aantal ZZP’ers 

Hoewel Marieke Blom (hoofdeconoom van het ING Economisch Bureau) het cijfer van één miljoen extra ZZP’ers als “een extreem scenario” betitelde, wilde ze het niet uitsluiten. Ook een minder extreem scenario, waarin de groei van eerder genoemde internet ondernemingen minder snel gaan dan verwacht en de overheid een regulering met betrekking tot ZZP’ers zal handhaven, is de verwachting dat het aantal ZZP’ers zal groeien. Het ING Economisch Bureau verwacht dat er dan nog altijd 200.000 ZZP’ers zullen bijkomen.

Volgens Blom speelt de wetgeving een belangrijke rol hoe sterk de groei van het aantal ZZP’ers zal zijn. Doordat de politiek al jaren worstelt met het vormgeven van een sociaal stelsel, hebben de internet platforms die gebruik maken van ZZP’ers alle gelegenheid om flink te groeien en kunnen ongehinderd een sterke positie veroveren, zeker als de bodemtarieven voor zelfstandigen uitblijven. Deze beweging is vooral te merken in de uitzendmarkt. De rechter heeft onlangs een uitspraak gedaan met betrekking tot een zaak tegen bezorg platform Deliveroo en hierbij aangegeven dat een koerier (op basis van de huidige wetgeving) als zelfstandige opdrachten mag uitvoeren als hij of zij zelf kan bepalen wat de inlogtijden zijn en de mogelijkheid heeft om opdrachten te weigeren.

De politiek is (en blijft) aan zet en zal een grote invloed hebben op de mate van “ver-ZZP-ing” in de toekomst. Op korte termijn is nog een flinke groei te verwachten want de juiste weg om schijnzelfstandigheid tegen te gaan is nog niet gevonden.