10 stappen die je moet zetten om te starten als zzp’er

door onze redactie
Het starten van een onderneming kan relatief eenvoudig in Nederland, maar lang niet iedere ondernemer weet het gewenste resultaat uit deze stap te halen. Het is belangrijk om vooraf een aantal goede overwegingen te maken. In dit artikel beschrijven we de 10 stappen die je moet zetten om te starten als zzp’er. Een goede uitvoer van deze stappen is essentieel voor het behalen van een beoogd succes.
Dit artikel in het kort:

  • 168 000 ondernemers hebben in 2018 hun bedrijf ingeschreven bij de KVK
  • Ruim de helft van de ondernemers is genoodzaakt te stoppen binnen 5 jaar
  • 10 belangrijke stappen vormen de basis van bedrijfssucces in de opstartperiode
  • Een ondernemer kan alleen zelf het moment bepalen waarop hij of zij klaar is om te starten.

Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zijn er in 2018 maar liefst 168.000 ondernemers gestart als zzp’er. Dit is 17% meer dan in 2017 het geval was. Er zijn jaarlijks ook veel ondernemers die hun bedrijf uitschrijven. Maar liefst de helft van de ondernemers is binnen 5 jaar gestopt. 

In veel gevallen blijkt een slechte voorbereiding de oorzaak hiervan te zijn. Het is belangrijk om een aantal weloverwogen keuzes te maken bij het starten als zzp’er. Hiermee kunnen veel ongemakken worden voorkomen. Hieronder zetten we de 10 stappen die je moet zetten om te starten als zzp’er op een rijtje. Stappen die de basis vormen van een bedrijf van een zzp’er en daarom belangrijke keuzes zijn. 

10 stappen die je moet zetten om te starten als zzp’er


Klaar voor de start!? 

Het is verstandig om je als zzp’er goed te laten informeren over de bovenstaande zaken om volledig klaar te zijn om te starten als ondernemer. Er is géén duidelijk punt dat aangeeft of een ondernemer klaar is om daadwerkelijk te beginnen. Het is wel van belang voor de ondernemer om dit moment met zorg te kiezen. Alleen jij als zzp’er kan bepalen wat het beste moment is om te starten. Er zijn immers nogal wat keuzes te maken en veel te regelen voordat je begint, maar een goed begin is het halve werk.