5 manieren waarmee je een faillissement in de hand werkt

door onze redactie
Ieder jaar worden we wel verrast door het nieuws dat grotere ondernemingen hun deuren moeten sluiten wegens faillissement. Vooral de grote ondernemingen die het beeld van een winkelstraat bepalen halen het nieuws, maar dit zijn uiteraard niet de enige bedrijven die een schatkist met een bodem hebben. Ook bedrijven die aan de digitale snelweg liggen hebben het soms zwaar en een aantal zzp’ers ontkomen ook niet aan dit (financiële lot). Dit is uiteraard niet altijd te voorkomen maar er zijn wel een aantal manieren waarop je dit in de hand werkt.
Dit artikel in het kort:

  • Naast een groot aantal ZZP’ers die een bedrijf inschrijft bij de Kamer van koophandel staan ook aantal ondernemers die gedwongen moeten stoppen met hun bedrijf.
  • Een paar duizend ondernemers per jaar worden door de rechter failliet verklaard.
  • Vaak ligt het eigen gedrag of het maken van verkeerde keuzes ten grondslag aan een faillissement.

Oorzaken van faillissement

Er zijn diverse (externe) redenen aan te wijzen van een faillissement. Uiteraard speelt de economische ontwikkeling een belangrijke rol. Daarnaast kunnen zowel grote landelijke thema’s als regionale factoren oorzaken zijn van financiële neergang. Uiteraard kan het eigen gedrag of verkeerde keuzes ook ten grondslag liggen aan een faillissement. 

We zetten 5 manieren waarop je faillissement in de hand werkt voor je op een rijtje:

Te laat ingrijpen

Veel ondernemers zien veel te laat in dat het minder rooskleurig gaat met het bedrijf dan ze denken. Meer dan de helft van de ondernemers grijpt pas in als er géén winst wordt gemaakt. Dit komt omdat ze zich volop storten in het beheren van het bedrijf en alle financiële zaken volledig toevertrouwen aan derden zonder hier maar enige vorm van aandacht of controle op uit te oefenen. 

Géén discipline


Het ondernemerschap geeft zeer veel vrijheden maar succes wordt bereikt door hard te werken. Veel ondernemers missen de discipline om verleidingen te weerstaan. Als zzp’er wordt je door niemand tot orde geroepen als je de verkeerde keuzes maakt of te mild bent voor jezelf. De cijfers maken echter wel het verschil in een dik belegde of géén boterham op de plank.  

Géén spiegel voorhouden

Je kunt alleen maar groeien als zzp’er als je kritisch bent naar jezelf. Je kunt niemand anders de schuld geven als je het beoogde resultaat niet haalt. zzp’ers die het wél redden in financieel zwaar weer, zijn streng voor zichzelf en hun bedrijf. Ze houden zichzelf een spiegel voor en kijken op welke manieren ze zichzelf kunnen verbeteren. Ze draaien de spiegel niet om. 

Boven je stand leven

Op het moment dat het goed gaat met het bedrijf, heb je mogelijkheden om wat meer geld uit te geven. Ondernemen is echter ook vooruit zien. Het feit dat het op dit moment goed gaat wil niet zeggen dat dit in de toekomst zo blijft. Uiteraard is het goed om overwogen te investeren, maar een financieel gunstige periode is ook hét moment om een voorziening opzij te leggen voor een mindere periode en uiteraard voor de oudedagsvoorziening. Een grote auto en een tweede huis lijken leuk, maar niet altijd de meest verstandige keuze. 

Een ondernemersprijs winnen

Het winnen van een ondernemersprijs als “snelst groeiende bedrijf” of “ondernemer van het jaar” lijkt leuk, maar heeft ook een gevaarlijke kant. Je kunt hierdoor in slaap sussen en minder kritisch naar je bedrijf kijken. Daarnaast kun je het lastiger vinden om afstand te doen van een succesvolle formule die echt aan verandering toe is. Blijf dus altijd wakker, kritisch en maak op tijd overwogen keuzes…...