7 redenen waarom een goede financiële kennis onmisbaar is voor de zzp’er

door onze redactie

Een goed financieel inzicht in je eigen onderneming is ontzettend belangrijk als zzp’er ook al maak je gebruik van de diensten van een boekhouder. Wie de cijfers begrijpt, heeft meer grip op het bedrijf, maar weet jij als zzp’er hoe je bedrijf er financieel voorstaat? Veel zzp’ers kunnen deze vraag bevestigend beantwoorden, anderen kunnen dit verrassend genoeg niet (helemaal). Een gebrek aan een goede financiële kennis kan een direct gevolg hebben op het resultaat.
Dit artikel in het kort:

  • Een goede financiële kennis onmisbaar voor de ZZP’er
  • Niet alle ZZP’ers zijn op de hoogte van de financiële situatie van hun bedrijf
  • Vooral ZZP’ers die gebruik maken van diensten van boekhouders verliezen de grip
  • Gebrek aan een goede financiële kennis kan directe gevolgen hebben op het resultaat.

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat veel zzp’ers uitstekend op de hoogte zijn van hun financiële situatie en in dit opzicht niets aan het toeval overlaten. Vooral de zelfstandigen die hun boekhouding en aangifte volledig zelf doen, zijn prima op de hoogte en nemen hun financiën zeer serieus. Andere zzp’ers hebben géén grip op de situatie. Dit zijn voornamelijk de ondernemers die hun financiële administratie geheel of gedeeltelijk uit handen geven of niet de moeite hebben genomen om hier zich in te verdiepen “omdat het toch wel goed gaat”. Juist deze laatste groep zzp’ers vormt een risicogroep. Zij missen de benodigde kennis om het bedrijf op een verantwoorde manier te sturen op het moment dat de situatie zich voordoet.      

7 belangrijke redenen waarom een goede financiële kennis onmisbaar is voor de zzp’er:

Onmisbare inzichten voor de zzp’er


Als je een goede financiële kennis hebt over je bedrijf, kun je snel en verantwoord schakelen op de momenten dat het nodig is. Een gebrek aan een goede financiële kennis heeft directe gevolgen op het resultaat en is dus niet alleen noodzakelijk omdat het “erbij hoort”. Weet jij als zzp’er hoe je bedrijf er financieel voorstaat?