Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Met ingang van vorige week ontvangen 1,3 miljoen ondernemers een nieuw btw-nummer, het zogeheten btw-id. De Belastingdienst heeft hiertoe besloten uit privacy-overwegingen. In het oude btw-nummer was ook het burgerservicenummer van de ondernemer verwerkt.
Dit artikel in het kort:

  • Circa 1.3 miljoen ondernemers ontvangen deze maand het nieuwe btw-identificatienummer. 
  • In dit nieuwe btw-id is niet langer het burgerservicenummer van de ondernemer verwerkt.
  • Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

'Privacybestendige' btw-id nummers.

FNV Zelfstandigen heeft zich er in Den Haag lang voor ingezet en eindelijk is het nu zover. Op 10 oktober is de Belastingdienst begonnen met het versturen van de nieuwe en 'privacybestendige' btw-id nummers. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id. 

Huidig btw-nummer bevatte veertien tekens

Het huidige btw-nummer bestaat uit veertien tekens met drie onderdelen. Een landcode, bijvoorbeeld BE of NL. Het RSIN/fiscaal nummer als er sprake is van een rechtspersoon of samenwerkwerkingsverband of, in geval van eenmanszaken, het burgerservicenummer. En een toevoeging (bijvoorbeeld B01 of B99) die het aantal bedrijven aanduidt.

Met het nieuwe btw-id is de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd


In het nieuwe btw-id is het burgerservicenummer van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder. 

Btw-id is een persoonlijk uniek nummer 

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. De cijfers hebben niets meer te maken met je burgerservicenummer. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op hun facturen en website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. 

Huidige btw-nummer blijft behouden

Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers. Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/btw-id.

FNV Zelfstandigen

Marjan van Noort is voorzitter van FNV Zelfstandigen, binnen de FNV de sector voor zelfstandig ondernemers. We behartigen al bijna 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in de polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden we zzp’ers hulp en ondersteuning aan zoals advies, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk.

Volg FNV Zelfstandigen op: