Beveilig je bedrijf tegen online criminaliteit

door onze redactie

Het probleem met betrekking tot online criminaliteit wordt steeds actueler. De tijd dat alleen de grote bedrijven met cybercrime werden geconfronteerd lijkt voorbij. Ook steeds meer zzp’ers worden via ICT bestolen. Het is dan ook van groot belang om je bedrijf zo goed mogelijk te beveiligen tegen online criminaliteit. Het is heel belangrijk dat je digitale voordeur goed op slot blijft zitten.
Dit artikel in het kort:

  • Het komt regelmatig voor dat ZZP’ers slachtoffer zijn van cybercrime
  • ZZP’ers hebben voornamelijk last van E-fraude in vorm van “hacking”
  • Er zijn diverse toepassingen om de digitale voordeur goed op slot te houden
  • Er moet een gezonde balans gevonden worden tussen risicobeheersing en gebruiksgemak.       

Cybercrime is een verzamelterm voor online criminaliteit. Hiermee is het een ruim begrip dat betrekking heeft op de verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens. Uiteraard halen de grotere Distributed denial-of-service(DDoS)-aanvallen vooral het nieuws omdat deze puur gericht zijn op overbelasting van een veelgebruikte website of internetdienst zoals dit ook bij defacing of cyberafpersing het geval is. 

Dit is uiteraard niet van toepassing op zzp’ers, maar er zijn andere vormen van online criminaliteit die wél gericht zijn op kleine ondernemers. Hierbij kan gedacht worden aan E-fraude in vorm van onder andere “hacking”. Bij “hacking” proberen online criminelen toegang te krijgen tot je computersysteem, mobiele telefoon of netwerk met behulp van virussen, spyware en phishing. De doelstellingen van de diverse vormen van cybercrime komen vaak overeen: cybercriminelen zijn uit op geld, middelen, kennis, identiteit of het verstoren van bedrijfs- en productieprocessen. 

Waarom je cybercrime niet moet onderschatten


Hoewel exacte cijfers uiteraard niet bekend zijn omdat niet iedere “aanval” wordt vermeld, ervaren véél zzp’ers dat dit probleem steeds erger lijkt te worden. Er zijn weinig ondernemers die niet benaderd zijn door bijvoorbeeld phishing of ransomware (cryptoware).

De meeste ondernemers lijken echter dit probleem te onderschatten maar dat is niet verstandig. Cybercrime kan immers grote gevolgen hebben. Naast de financiële gevolgen kan het de privacy van klanten en de reputatie van je bedrijf op het spel zetten en kunnen hier indirect verregaande juridische gevolgen aan vastzitten. Voldoende reden waarom je cybercrime niet moet onderschatten en waarbij je uiteraard moet kijken naar een gezonde combinatie van risicobeheersing en gebruiksgemak. 

7 tips om je gegevens te beveiligen tegen online criminaliteit