Bits, bytes & boodschappen: hoe je als digitale nomade geld kunt besparen

door Karin Suzanne Dral
Leven als een digitale nomade gaat niet alleen over bits & bytes, het gaat ook over boodschappen & bestedingen. Onze insider Karin Dral vertelt hoe ze in Napels leerde leven met de seizoenen en daarmee geld bespaarde én het klimaat een plezier deed.
Dit artikel in het kort:

  • Eten weggooien? Voor de Napolitanen is dat non si fa. Not done dus. 
  • Door bij het boodschappen doen de juiste keuzes te maken kun je heel wat geld besparen.
  • Ga voor seizoensgebonden en lokale producten: goed voor de portemonnee én het milieu.

Voedsel weggooien is geld weggooien

Gedurende de drie jaar dat ik in de Zuid-Italiaanse stad Napels woonde, heb ik veel geleerd. Bijvoorbeeld dat eten weggooien non si fa is, oftewel not done. De Napolitanen hebben vaak niet heel veel geld en gaan dan ook bewust met etenswaren om. De pasta van gisteravond gaat de volgende dag in de pan met een eitje: zie daar het geheim achter een frittata-omelet. En de beroemde pizza is toch niet meer dan wat restjes voedsel op een laagje deeg? Ook op het eiland Sicilië wordt niets weggegooid. Een residuutje risotto transformeert er tot smakelijke gefrituurde rijstballetjes en een uitgezogen vissenkop leent zich uitstekend voor een goede soep. Op deze manier voorkomen de Italianen dat er te veel voedsel, en dus geld, in de prullenbak verdwijnt.

Minder gemakzuchtaankopen en meer euro’s

Nederlanders geven intussen steeds meer uit aan gemakzuchtaankopen, zoals voorgesneden zoete aardappelpatatjes, maaltijdsalades met geitenkaas en honing en hippe ‘superfood’ diepvriesmaaltijden voor in de wok. Na afgelopen jaar in Oeganda gewoond te hebben, schrok ik me dan ook het lazarus toen ik voor het eerst de Appie betrad. Vijf euro voor een diepvriespaella!? Voor dat bedrag koop je in Afrika zeker tien kilo rijst! Vier euro voor een minuscuul zakje voorgesneden zoete aardappels!? Dat zijn drie enorme zakken zoete aardappels op de markt! Kortom, doe er niet aan mee en koop hele producten. Zo houd je de euro’s in je zak en gebruik je ook nog eens minder plastic verpakkingen.

Seizoensgebonden groenten en fruit zijn goedkoper


Als klein kind was ik dol op rood fruit en vrat ik me maar al te graag vol met aardbeien. Mijn moeder heeft mij en mijn broers echter sterk geconditioneerd. De prijzige zomerkoninkjes waren enkel in de zomer te krijgen, zo leerden we. Tegenwoordig zijn aardbeien het hele jaar verkrijgbaar, en nog altijd aan de prijs. Zeker de met water gevulde nepaardbeien in december kosten mucho dinero. Ook in Napels zijn aardbeien vanaf september drie keer zo duur. Maar in tegenstelling tot Nederland verdwijnen de vruchten vanaf oktober uit de schappen. Eten volgens het seizoen is niet alleen goedkoper maar zorgt er ook voor dat je de juiste vitamines binnenkrijgt wanneer dit nodig is.

Lokale producten zijn goed voor de portemonnee

Dit jaar besloot ik de zomer in Nederland door te brengen. Tijdens mijn fietstochten door Gelderland passeerde ik vaak boerderijen waar streekproducten verkocht worden. Na een paar posters met onweerstaanbare donkerrode kersen was ik over de streep. Al snel kreeg ik de smaak te pakken en bezocht ik boerderijen in de buurt waar ik voor een prikkie dozen eieren, gezonde blauwe bessen en nieuwe oogstappeltjes kocht. Laat de schattige babyananas, het drakenfruit en de geïmporteerde passievruchten eens liggen en ga voor appels, peren, blauwe bessen, kersen en bramen van eigen bodem!

Eerlijk eten en geld in eigen zak houden

Door minder voedsel te verspillen, hele producten te kopen en voor seizoensgebonden en lokale groente en fruit te gaan, bespaar je niet alleen geld maar je belast het klimaat ook minder. Het importeren van exotische vruchten en bizarre slasoorten brengt op allerlei manieren schade toe aan het milieu. Daarnaast steun je de lokale economie. Zo maak je onze zzp-broeders, de boeren, ook nog blij. Een laatste tip? Geniet van je eten! Doe eens zoals in Napels. Spendeer de hele zondagmorgen aan het voorbereiden van een delicieuze lunch met pure producten en smul van goed eten met vrienden en familie. Buon appetito!

Karin Suzanne Dral

Digital storyteller, brand architect & wereldgierige millennial.

Volg Karin Suzanne Dral op: