De duurzame zzp’er: hoe je met kamerplanten je ecologische voetafdruk verkleint

door Ramona Leeuwis
Nee, er dreigt nog geen CO2-taks maar toch kun je ook als zzp’er niet om verduurzaming heen. Tesla? Zonnepanelen? Hoe moet je beginnen? Nou, wat dacht je van klein? Insider Ramona Leeuwis legt uit hoe je je voetafdruk kunt verkleinen – door kamerplanten te ‘adopteren’.
Dit artikel in het kort:

  • Verduurzaming ofwel ‘sustainability’ is een urgent onderwerp maar heeft nog altijd een geitenwollensokkenimago. Onterecht: er zijn veel haalbare initiatieven die ook in jouw zzp-leven passen.
  • Het invliegen van subtropische planten kost veel CO2. Verklein jouw voetafdruk door je planten gewoon bij je buren op te halen.
  • Duurzaam en bijna gratis: richt huis en tuin in met planten voor een prikkie!

Ecologische voetafdruk verkleinen 

Als je duurzamer wilt gaan leven, je ecologische voetafdruk wilt verkleinen of wilt minimaliseren, denk je misschien eerst aan bankieren bij een bank die niet in fossiele brandstoffen belegt. Aan een elektrische auto voor de deur en zonnepanelen op het dak. Maar waarom begin je niet met een kleiner en haalbaarder stapje? Kijk eens om me heen. Wat dacht je van de huis-tuin-en-keuken flora en fauna? Ja, daar valt nog veel te winnen!

Plantenasiel in plaats van tuincentrum

Voordat je naar het tuincentrum rent om nieuw groen in huis te halen, kun je ook nagaan of bij jou in de buurt een ‘plantenasiel’ bestaat. Via Google of Facebook zijn ze zo gevonden. Een plantenasiel is een duurzaam initiatief van mensen die zich bekommeren om afgedankte of verwaarloosde planten. Soms bevindt een plantenasiel zich in een speciale ruimte maar vaak ook gewoon in een woonkamer. Uitgekeken op je yucca of sansevieria? Je kunt ze er kosteloos naar toe brengen. Nieuwe ‘baasjes’ kunnen de planten gratis of tegen een vrijblijvende vergoeding ophalen. 


Een duurzaam stekkie! 

Hetzelfde principe kun je toepassen wanneer het gaat om stekken. Ik heb een prachtige zonnehoed in mijn tuin staan en een tijdje terug vroeg een vriendin mij om een stekkie. In al mijn onwetendheid wilde ik de halve plant al uit de potgrond rukken maar gelukkig kwam ik er net op tijd achter dat je de zaadjes van de zonnehoed kunt oogsten nadat-ie is uitgebloeid. Ik heb er mijn vriendin blij mee gemaakt én ik heb de zaadjes op stek.app aangeboden: een vorig jaar opgericht online platform waar je stekjes kunt ruilen en weggeven. 

CO2 omzetten in zuurstof

Mijn zonnehoedjes hebben zich inmiddels over heel Nederland verspreid. Het idee dat ik er aan heb bijgedragen dat er nu overal planten groeien die CO2 omzetten in zuurstof, geeft me een goed gevoel. Daarnaast heb ik CO2 bespaard door niet naar de Intratuin te rijden en in plaats daarvan een paar planten te adopteren. Helemaal 2019, toch? Consuminderen, ontspullen, recyclen of zelfs upcyclen, we doen toch allemaal wat we kunnen? Ik ga intussen weer op zoek naar een nieuwe stek. Goh, wie weet krijg ik ooit toch nog iets van groene vingers.

Ramona Leeuwis

Ramona Leeuwis is Professional Organizer met een passie voor schrijven en life hacks. Als (oud)HR Manager zit organiseren deze structuurjunkie in het DNA. Met OpgeruimdLeven.com helpt zij klanten bij het organiseren van hun dagelijks leven en het ordenen van tijd, spullen en informatie. Als budgetcoach coacht ze klanten bij besparingen, het onderhouden van de financiële administratie en het voorkomen van schulden.

Volg Ramona Leeuwis op: