De hele wereld als werkplek: zo word je een digitale nomade

door Karin Suzanne Dral
Locatie-onafhankelijk werken in een zonovergoten paradijsje is de droom van menige zzp’er. Maar hoe bevalt het nu echt? Speciaal voor ZZPInside vertelt Karin Dral over haar leven als digitale nomade. ‘Mijn ‘droomleven’ is het resultaat van doelen stellen en keuzes maken.’
Dit artikel in het kort:

  • ‘Home is where the WiFi is’ luidt het credo van de digitale nomade. Wat moet je doen (en laten) om reizend te werken en werkend te reizen?
  • Een niche kiezen en skills ontwikkelen, dat is één. En werkervaring opdoen, dat is twee.
  • Met het nodige doorzettingsvermogen is de auteur er in geslaagd haar wasmachine, televisie en het privilege een eigen wc-pot te bezitten in te ruilen voor tonnen financiële vrijheid en tijd.

Wegdromend bij vlogs van digitale nomaden

Een paar jaar geleden, in de tijd dat ik samen met andere post-puberende studenten nog tegen de autoriteit van de hoogleraar Media Ecologie rebelleerde, droomde ik al weg bij blogs en vlogs van digitale nomaden. De goudgebruinde financieel adviseur die met notebook en cocktail onder handbereik op een verlaten Mexicaanse playa lag te chillen, de social media-manager die op een terrasje in Kathmandu statistieken analyseerde, de tekstschrijfster die in een oude autoband de Mekong afzakte en ondertussen haar boekhouding bijwerkte… Allemaal leefden ze volgens het credo ‘home is where the WiFi is’. En ik? Ik zag groen van jaloezie, met een mok goedkope poederkoffie bivakkeerde ik tussen vier muren en bergen studieboeken in een smerig studentenhuis in Utrecht. 

Een niche kiezen en skills ontwikkelen

Wanhopig keerde ik mij tot Google de Almachtige. Volgens de pagina How to become a digital nomad die ik op wikiHow vond, was het allemaal heel makkelijk: ik moest een niche kiezen en skills ontwikkelen. Hoe? Door relevante colleges te volgen, international experience op te doen en zo mogelijk ook werkervaring. Geduldig werkte ik aan deze vereisten. Ik behaalde een universitair diploma Communicatie- en Informatiewetenschappen, check. Ik deed mee aan een Erasmus-uitwisseling in Chili, check. Ik werkte een tijd in een onlinemarketingfunctie bij een bedrijf in Zurich, check. 

Mezelf lanceren als digitale nomade


Nòg was ik er niet helemaal klaar voor om mezelf als digitale nomade te lanceren. Dat een studieschuld en overige hoge vaste lasten mijn ontsnapping uit de kantoorgevangenis in de weg zouden staan, hadden de experts op internet niet verteld. De weg naar onafhankelijkheid bleek uiteindelijk heel anders te lopen: het was een ver buiten mijn comfortzone kronkelend pad dat me via zwart betaalde bijbaantjes, vreemde landen en absurde situaties naar het digitale nomadendom zou leiden. Maar het is me gelukt. 

SEO- en SEA-specialist 

Ik heb me ontwikkeld tot een multi-inzetbare, multi-multi-taskende digitale alleskunner. Ik ben SEO- en SEA-specialist én vertaler én webtekstschrijver én online brand architect. En in principe kan ik overal ter wereld te werken. De wasmachine, de televisie én het privilege een eigen wc-pot te bezitten, heb ik ingeruild voor tonnen financiële vrijheid en tijd. Tijd om mijn skill-nichecombinatie verder te verfijnen, tijd om de wereld over te reizen en tijd om mijn trouwe kompaan, Sjors de salieplant, te verzorgen.

Succesverhalen als mislukkingen van een digitale nomade

In de komende maanden neemt deze globetrotter je graag mee op een ontdekkingsreis naar mijn manier van leven. Plechtig beloofd: ik zal zowel succesverhalen als mislukkingen met je delen. En ondertussen bied ik je legio handvaten om deze alternatieve levenswijze te realiseren, ook als per direct al je spullen verkopen en in een bungalowtent op de Veluwe gaan kamperen ietsepietsie te radicaal voor je is. Hoewel zelfs dat went. Daarover later meer.

Karin Suzanne Dral

Digital storyteller, brand architect & wereldgierige millennial.

Volg Karin Suzanne Dral op: