De verplichte aov-verzekering voor zzp’ers is een wassen neus

door Henk Hanssen
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat bekend als een hyperintelligent bestuurder. Waarom volhardt Wouter Koolmees dan zo in zijn streven om zzp’ers op te zadelen met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Dit artikel in het kort:

  • Zzp’ers heb je in alle soorten en maten. Maar minister Koolmees probeert al die zzp’ers tot eenheidsworst te vermalen.
  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is zo goed als zinloos. Alleen wanneer je (aantoonbaar) doofstom wordt, schijn je een kans op een uitkering te maken.
  • Toch wil het kabinet zzp’ers de verplichting opleggen een dergelijk verzekering af te sluiten.

Huisman met een steunkousenwebshopje 

D66-minister Wouter Koolmees komt op mij over als een intelligent bestuurder. Iemand die begrijpt dat er onder die ruim een miljoen zzp’ers sprake is van variatie. Van een huisman met een steunkousenwebshopje tot een topjuriste die à € 275 per uur een winkelketen met overnameplannen adviseert. Van  timmerman tot tekstschrijver, van postbode tot tandarts. Des te merkwaardiger is het dat Koolmees nu al maanden probeert al die zzp’ers tot eenheidsworst te vermalen.

Psychische klachten uitgesloten 

Koolmees wil namelijk een zzp-wet invoeren. En in die zzp-wet wil hij een minimumuurtarief opnemen. En een verplicht pensioen. En een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Vooral deze laatste ambitie is curieus. Voor een aov-uitkering kom je namelijk bijna nooit in aanmerking. Psychische klachten worden zo goed als uitgesloten. Je moet een uitzonderlijk fors lichamelijk probleem hebben waardoor je op geen enkele manier nog geld kan verdienen. Wanneer je doofstom wordt, schijn je een kans te maken. Een kansje, moet ik zeggen.


Gigantische premies voor een beetje dekking

Kortom: de aov is een wassen neus. Die kun je eigenlijk met goed fatsoen aan niemand verkopen. Daarom zijn verzekeraars daar ook zo terughoudend in. Daarom moeten zij gigantische premies berekenen om nog iets van een dekking te kunnen bieden. Er is vrijwel geen markt voor. En als je iets wilt verkopen dat economisch niet verkoopbaar is, kun je er alleen nog maar over jokken en dwingen. 

Zzp’ers geen keuze laten

Dat is hoe de intelligente minister aan alle zzp'ers een aov verkoopt. Suggereren dat de zzp'ers er baat bij hebben en hen vervolgens geen keuze laten. Met een verplichte aov schieten zzp'ers net zoveel op als eigenaren van een appartement met een rieten dak-verzekering . De enige reden dat zzp'ers mee moeten doen, is omdat er geld voor nodig is. 

Henk Hanssen

Henk Hanssen is journalist en schrijver van fictie- en non-fictieboeken. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek en de Filmacademie. Hanssen werkt(e) voor diverse opdrachtgevers waaronder De Zaak, Men’s Health, ANWB, ING bank en ZZPInside waarvan hij hoofdredacteur is.

Volg Henk Hanssen op: