Deze reiskosten mag je als zzp’er aftrekken

door Marjan van Noort | FNV Zelfstandigen
Voor veel zelfstandigen zijn reiskosten een grote en maandelijks terugkerende kostenpost. Gelukkig kun je veel reiskosten aftrekken. Tenminste, als je de regels goed kent. Marianne van Noort van FNV Zelfstandigen zet het voor je op een rij.
Dit artikel in het kort:

 • Uit onderzoek blijkt dat zelfstandigen bij de belastingaangifte veel te weinig gebruik maken van aftrekposten.
 • Om reiskosten te kunnen aftrekken, moet je bewijsmateriaal kunnen overhandigen.
 • Wanneer je bij een klant reiskosten in rekening brengt, hoef je je niet te beperken tot € 0,19 per kilometer. 
 • Meer weten? Er is een gratis brochure beschikbaar!

Het geld ligt op straat

Het geld ligt op straat, zo wil het cliché, en in dit geval is het nog waar ook. Uit een onderzoek dat ZZP Belastingadviseurs in april van dit jaar onder zevenduizend zelfstandigen liet uitvoeren, blijkt dat ‘we’ bij de belastingaangifte veel te weinig gebruik maken van aftrekposten. Maar liefst zeventig procent van de ondervraagde zzp’ers zegt daar niet of nauwelijks van op de hoogte te zijn. Het gros (62 procent) schakelt geen hulp in bij het doen van belastingaangifte en gaat uit van de door de Belastingdienst vooraf ingevulde aangifte. Op deze manier kun je honderden euro’s mislopen.

Reiskosten aftrekken

Een kostensoort die haast elke dag in je boekhouding is te vinden, zijn reiskosten. Hieronder hebben we samengevat wat je qua reiskosten mag aftrekken.

Reiskosten met je privéauto 

 • Zakelijke kilometers tegen € 0,19 aftrekbaar
 • Sluitende kilometeradministratie noodzakelijk
 • Btw op kosten voor zakelijke kilometers aftrekbaar

Reiskosten met auto van de zaak 

 • Alle kosten aftrekbaar
 • Alle btw op deze kosten aftrekbaar
 • Woon-werk is niet zakelijk voor btw-aftrek

Reiskosten met het openbaar vervoer

 • Werkelijke kosten aftrekbaar
 • Negen procent btw terug te vragen


Bewaar je bewijsmateriaal 

Om reiskosten te kunnen aftrekken, moet je bewijsmateriaal kunnen overhandigen. Voor het ov eist de fiscus een openbaarvervoerverklaring (die je aanvraagt bij het vervoerbedrijf). Heb je een jaartrajectkaart, een NS-jaarkaart of een ov-jaarkaart, dan is een openbaarvervoerverklaring niet nodig omdat de NS die gegevens al aan de Belastingdienst verstrekt. Reis je met je privéauto, dan moet je een sluitende rittenadministratie kunnen overleggen. Zorg ervoor dat betalingen met een zakelijk betaalmiddel worden gedaan en dat facturen op naam van de zaak staan. Tenslotte, laat je kilometeradministratie aansluiten bij andere bewijsstukken zoals garagenota’s.

Welke reiskosten mag je doorbelasten?

‘Je mag maar € 0,19 per gereden kilometer bij je opdrachtgever in rekening brengen’ is een bewering die we maar al te vaak horen. Dit is echter onjuist want, alles wat jij doorbelast aan je klant is omzet. En daarbij maakt het niet uit hoe hoog het bedrag is dat je voor je reiskosten op je factuur zet. Jij bent ondernemer, geen werknemer. Je hoeft je dus niet te beperken tot € 0,19 per kilometer. Zodra je reiskosten in rekening brengt aan je klant, is het omzet.

Een voorbeeld:

Vergoeding geleverde diensten:                         € 2.500,-

Kilometervergoeding (€ 0,60 per km):                € 360,- 

Totale omzet:                                                          € 2.860,-

Meer weten? Vraag gratis de brochure aan 

Welke reiskosten je nu wel of niet mag aftrekken als zzp’er blijft een lastig onderwerp. Daarom heeft FNV Zelfstandig alles wat je hierover moet weten in een brochure voor je samengevat. Je kunt de brochure hier gratis downloaden

FNV Zelfstandigen

Marjan van Noort is voorzitter van FNV Zelfstandigen, binnen de FNV de sector voor zelfstandig ondernemers. We behartigen al bijna 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in de polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden we zzp’ers hulp en ondersteuning aan zoals advies, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk.

Volg FNV Zelfstandigen op: