Een zzp’er heeft altijd vakantie

door Henk Hanssen
Het is een opmerking die dezer dagen op menige werkvloer valt te horen: ‘Ik hoef jou geen prettige vakantie te wensen want zzp’ers hebben toch altijd vakantie?’ Hoe terecht is die onverholen jaloezie van loonslaven op het zzp-bestaan?
Dit artikel in het kort:

  • Volgens auteur Henk Hanssen draait het in het leven om genot. Een leven als zzp’er maakt het hem mogelijk aan dit principe gestalte te geven.
  • Hij definieert genot in de brede zin van het woord, ook de vrijheid om op elk willekeurig moment je bureau te kunnen verlaten om naar een strandje te fietsen of om de hond uit te laten, valt eronder.

Bacchanaal in de Bananenbar

Op mijn achttiende las ik een roman die me ervan overtuigde dat het leven draait om genot. Een regulier van negen tot vijf-bestaan maakte een hedonistische levenswandel onmogelijk, betoogde de auteur. Sindsdien werk ik als zzp’er. Ik ben nu de vijftig gepasseerd. In de decennia die verstreken zijn, heb ik me een paar keer bezondigd aan het soort excessieve uitspattingen dat mensen doorgaans met genot associëren, verwarren beter gezegd. Exquise dineetjes. Suites in vijfsterrenhotels. Een bacchanaal in de Bananenbar. Wakker worden in de omhelzing van een ondergekotste toiletpot. Oneindig veel vaker speelden mijn genietingen zich op een subtieler niveau af, zo klein dat ik ze soms bijna over het hoofd zag.

Subtiele genietingen

Het plezier om op elk willekeurig moment van mijn bureau op te kunnen staan en met de hond het bos in te lopen. Het plezier om gestrekt op de bank te kunnen gaan liggen en met de ogen dicht naar een feilloos opgenomen jazztrack te luisteren. Het plezier om op een zonnige dinsdagmiddag naar een strandje te kunnen fietsen, in een plas te duiken en met een biertje erbij in de krant te verdwijnen. Het plezier om een vergeten boek Frans naar de school van mijn kinderen te kunnen brengen. Het plezier om midden op de dag op de markt in avocado’s te knijpen. Het plezier om tot diep in een doordeweekse nacht met een goede vriend zinderende gesprekken te kunnen voeren. Het plezier om je geliefden werkelijk aandacht te kunnen geven.


Literaire meesterwerken

En er waren grotere genoegens: maandenlange trektochten door Azië en Australië, retraites in een Japans klooster, sabbaticals in Spaanse haciënda’s waar de literaire meesterwerken als vanzelf uit mijn handen zouden vloeien, amoureuze ontmoetingen in Tokyo, New York, Antananarivo en Waddinxveen. Ik wil niet zeggen dat ik dankzij het zzp-bestaan het ene genotsmoment aan het andere heb geregen. Wees gerust, ook ik heb meer dan eens een deuk in de (inmiddels gietijzeren) prullenmand onder mijn bureau getrapt wanneer mijn boekhoudprogramma me terug naar de ordners stuurde om een verschilletje op te sporen. 

Jaloerse loonslaven hebben gelijk

Maar het zzp-bestaan heeft me wel iets geschonken dat geen enkel vaste baan me had kunnen bieden. Vrijheid. Volledige vrijheid. Onafhankelijkheid. Van werktijden, locaties, narrige chefs en rattige collega’s, fileverkeer, te volle stranden en ga zo maar door. Loonslaven hebben helemaal gelijk met hun smalende opmerking die dezer dagen overal uit de lucht valt. ‘Ik hoef jou geen prettige vakantie te wensen want een zzp’er heeft altijd vakantie.’ Klopt. En jullie maar een dag of 23. Per. Jaar. Als je fulltime werkt tenminste. Geniet ervan, allemaal!

Henk Hanssen

Henk Hanssen is journalist en schrijver van fictie- en non-fictieboeken. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek en de Filmacademie. Hanssen werkt(e) voor diverse opdrachtgevers waaronder De Zaak, Men’s Health, ANWB, ING bank en ZZPInside waarvan hij hoofdredacteur is.

Volg Henk Hanssen op: