Gevolgen als je de deadline voor belastingaangifte niet haalt

door onze redactie
De Belastingdienst heeft 1 mei als deadline gesteld voor de aangifte inkomstenbelasting 2018. Als je inziet dat je deze datum niet gaat halen, moet je wel voor 1 mei wat van je laten horen. Het is géén probleem als je de deadline voor belastingaangifte niet haalt. Je kunt op een eenvoudige manier uitstel aanvragen, maar dit heeft wel wat nadelen. Het is belangrijk om wel even rekening te houden met de gevolgen.
Dit artikel in het kort:

  • In de maanden maart en april kun je de aangifte inkomstenbelasting 2018 bij de Belastingdienst indienen.
  • Je hebt de mogelijkheid om voor de deadline van 1 mei indien nodig uitstel aan te vragen 
  • Boetes voor het niet nakomen van aangifteverplichtingen kunnen zeer hoog oplopen
  • Vooral de renteregeling pakt ongunstig uit bij een late aangifte 

De maanden maart en april staan traditioneel in teken van de belastingaangifte. De deadline voor deze handeling is 1 mei. Hoe sneller je de aangifte indient, hoe eerder je bericht terug krijgt van de Fiscus. Mocht je niet zo snel zijn en zelfs de deadline van 1 mei niet halen, is het wel belangrijk dat je uitstel aanvraagt. Als je dit niet doet, loop je immers kans op een boete en een te hoge aanslag inkomstenbelasting. Je zult overigens eerst een tweetal herinneringen dat je de aangifte echt snel moet indienen ontvangen. Doe je dit niet dan lopen de boetes snel op van enkele honderden naar zelfs duizenden euro’s.  

Uitstel van aangifte aanvragen

Je kunt zowel telefonisch (belastingtelefoon) als online (mijn belastingdienst) uitstel aanvragen. Je krijgt normaal gesproken zonder een opgave van reden een uitstel van 4 maanden. Op het moment dat er al een aanmaning is verstuurd of als de belastinginspecteur al een blokkade heeft opgelegd kun je geen uitstel krijgen. Als je nóg langer de tijd nodig hebt, en ook de nieuwe deadline van 1 september niet haalt, zul je wel bij het regiokantoor de reden moeten verklaren.  


Gevolgen aanvragen uitstel belastingaangifte

Er zitten wel een aantal gevolgen vast aan het aanvragen van uitstel van de Belastingaangifte. Vooral de renteregeling pakt ongunstig uit bij een late aangifte. Bij het ontvangen van een aanslag zul je een bedrag moeten terugbetalen. Hierover betaal je vanaf 1 juli 2019 belastingrente. Dit is een rente die in een normaal geval doorloopt tot 6 weken na de datum van de aanslag. Als de Fiscus echter traag is met het opleggen van de aanslag, doordat jij later bent met indienen, kan deze rente doorlopen tot 19 weken na de aanslag. 

Als je belasting terug blijkt te krijgen, krijg je geen vergoeding vanaf 1 juli 2019. Dit komt omdat de Belastingdienst van mening is dat de schuld voor de vertraging bij jou ligt. Je krijgt pas weer rente als de Belastingdienst zelf traag is met het opleggen van de aanslag. De Fiscus geeft zichzelf hier 13 weken de tijd voor. Even opletten dus….