Het gevaar van economische hoogtijdagen

door onze redactie
Het zal weinig mensen ontgaan zijn: de economie viert hoogtijdagen. Er worden behoorlijke winsten gemaakt, er is veel geld beschikbaar en er zijn volop opdrachten voor zzp’ers beschikbaar. Langzamerhand zijn er echter wel beurssignalen dat de keerzijde van deze periode in zicht komt. Het is een waarschuwing dat we ons niet te veel mogen laten meevoeren in de euforie van de mooie zware cijfers in de boekhouding. Dit is immers hét gevaar van economische hoogtijdagen.
Dit artikel in het kort:

  • Beurscijfers geven een indicatie dat we in de laatste fase zitten van economische hoogtijdagen
  • ABN-AMRO verwacht in 2019 een stijging van 10% van het aantal faillissementen ten opzichte van 2018
  • Onachtzaamheid vormt het grootste gevaar in tijden van bedrijfssucces 

De beurs laat steeds vaker een koersdaling zien en geeft hiermee de eerste signalen af dat we in de eindfase kunnen zitten van de huidige economische hoogtijdagen. Het is van groot belang om deze signalen juist serieus te nemen, ondanks dat de dagelijkse praktijk er nog héél anders uitziet. Je kunt optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die je nu hebt en goede voorbereidingen treffen voor een periode die financieel misschien minder voor de wind gaat.

Wake-up call

De ontwikkeling op de beurzen kan in veel situaties gezien worden als een betrouwbare indicator voor de toekomst. De huidige onrust op dit gebied kan dan ook zeker gezien worden als “een wake-up call” voor de toekomst. Een recente voorspelling van de ABN-AMRO versterkt dit beeld. De bank voorspelde recentelijk dat we te maken krijgen met een stijging van het aantal faillissementen in alle sectoren als gevolg van de lagere economische groei waar op dit moment sprake van is. De instelling gaf aan dat de wereldwijde groeivertraging ook voelbaar is in ons land en alle bedrijfssectoren en ook eenmanszaken zal treffen. ABN-AMRO spreekt de verwachting uit dat het aantal faillissementen met 10% zal stijgen ten opzichte van 2018. 


Voorbereiden op een crisis

Het grote gevaar van een periode waarin alles op zakelijk gebied voorspoedig gaat is nonchalance. Veel ondernemers laten zich in slaap sussen omdat “het toch wel goed gaat”. Juist deze achteloosheid vormt het grootste gevaar van bedrijfssucces. Hoewel het woord “crisis” wellicht wat zwaar overkomt, is het goed om je als zelfstandige optimaal voor te bereiden dit soort situaties. 

Dit kan het beste door periodiek een heldere bedrijfsscan te maken met betrekking op zaken als liquiditeit en omzet waarin de toekomstverwachtingen op dit gebied worden meegenomen. Tevens is het belangrijk om te beseffen dat een huidig succes géén garantie is voor de toekomst. Dit klinkt als een cliché maar er zijn praktijkvoorbeelden genoeg van ondernemers die ten onder gingen door niet meer kritisch naar hun eigen handelen te kijken tijdens een succesperiode.   

Tot slot is het misschien een verstandige keuze om eventuele investeringen te laten financieren door een derde partij zoals een bank. Op die manier is hou je de beschikking over financiële mogelijkheden op de momenten van crisis. Als ondernemer wil je het liefst alles uit eigen middelen betalen, zeker als de mogelijkheden er zijn maar net als je doelgroep kan ook jij een euro slechts één keer uitgeven…...