Kies je als zzp’er voor een geel of grijs kenteken?

door onze redactie
Gebruik je als zzp’er een auto van de zaak? Dan kun je kiezen tussen een auto met een geel of grijs kenteken. Schrik niet, we introduceren hier géén nieuwe kleur nummerplaat. Deze blijft gewoon geel. Ondernemers kunnen kiezen voor een auto met een grijs kenteken om te kunnen profiteren van fiscale voordelen. De Belastingdienst gebruikt deze term om voertuigen die in aanmerking te komen voor fiscale voordelen aan te duiden.
Dit artikel in het kort:

  • Een ZZP’er kan volop profiteren van de voordelen van een grijs kenteken.
  • Waar je op moet letten als je binnen vijf jaar je auto met grijs kenteken verkoopt. 
  • Waarom het verschil tussen geel en grijs zeker de moeite waard is om te overwegen.

De term “grijs kenteken” komt voort uit het verleden. Het kentekenbewijs deel 1 van een auto die als “grijs” stond geregistreerd had daadwerkelijk een grijze kleur. Dit is tegenwoordig niet meer het geval, dit bewijs is nu groen. De enige manier om een bedrijfsauto (zonder reclame) te herkennen is overigens wel aan de nummerplaat. Deze begint namelijk altijd met de letter B of de letter V. 

Wat is een grijs kenteken?

Je kunt als zzp’er een bestelauto met een grijs kenteken rijden als je voldoet aan een aantal specifieke fiscale voorwaarden. Een auto met een grijs kenteken wordt door de belastingdienst gezien als bestelauto. De auto mag dan ook niet gebruikt worden voor personenvervoer. De eisen die de fiscus verder stelt, hebben voornamelijk betrekking op de laadruimte van de auto. Daarnaast moet je als zzp’er door de Belastingdienst worden gezien als ondernemer en moet je uiteraard beschikken over een BTW nummer.

De voordelen van een grijs kenteken

Een grijs kenteken biedt twee belangrijke fiscale voordelen:

  • Bij de aanschaf van een bestelbus met grijs kenteken betaal je géén BPM. De letters BPM staan voor Belasting op Personenauto’s en motorvoertuigen. Dit voordeel kan behoorlijk hoog oplopen als je in aanmerking neemt dat de BPM vaak maar liefst één derde van de volledige aanschafwaarde van je bedrijfsauto is. De procedure hiervoor is eenvoudig, de Belastingdienst controleert zelf of je recht hebt op vrijstelling van de BPM. Uiteraard moet de auto op naam van je bedrijf worden gezet of op je eigen naam als daaraan het BTW nummer gekoppeld is (dit is bij zzp’er bijna altijd het geval). 
  • Je hoeft minder wegenbelasting te betalen. De belastingdienst hanteert speciale tarieven voor bestelbussen die rijden met een grijs kenteken. Het voordeel is aanzienlijk en kan zomaar oplopen tot meer dan 100 euro per kwartaal.


Voorwaarden om te profiteren van de voordelen van een grijs kenteken


Zoals aangegeven komen alleen ondernemers die in het bezit zijn van een BTW nummer in aanmerking voor de voordelen van het bezitten van een grijs kenteken. Een particulier kan uiteraard wel een bestelauto kopen, maar geen gebruik maken van de belastingtechnische voordelen van een grijs kenteken. Mindervaliden vormen hier overigens een uitzondering op als zijn kunnen aantonen dat ze afhankelijk zijn van een bestelauto.

Ook aan de vrijstelling van BPM zitten voorwaarden verbonden. De betreffende auto zal minimaal vijf jaar lang voor zakelijke doeleinden gebruikt moeten worden. Het is dan ook géén probleem om de auto binnen deze periode aan een andere ondernemer te verkopen. Als je de auto echter binnen deze periode aan een particulier verkoopt, zul je (een deel van de BPM) alsnog achteraf moeten voldoen. Voor de volledigheid is het ook goed om te vermelden dat je ook kunt profiteren van deze voordelen als je een bestelbus zou leasen.  

Wat ziet de Belastingdienst als zakelijk rijden?

De criteria die de Belastingdienst stelt aan zakelijk rijden wordt uitgedrukt in percentages. Om aan de voorwaarden van een grijs kenteken te kunnen voldoen moet minimaal 10% van de kilometers die je rijdt met je bestelbus voor zakelijk gebruik zijn. Dit moet je vanzelfsprekend kunnen aantonen als de Belastingdienst er naar vraagt, dus een goede rittenregistratie is wél van belang. Je moet dan ook de volledige vijf jaar aan deze voorwaarde voldoen. 

Grijs kenteken, zakelijk of privé?

Ook als je de bestelbus met een grijs kenteken als privé vermogen aanmerkt, kun je profiteren van de bovengenoemde fiscale voordelen. Je bent niet verplicht om de bus in je zakelijk vermogen op te nemen. Je moet wél voldoen aan het criterium van de (minimaal 10%) zakelijke kilometers.

Als je je bus opneemt in je bedrijfsvermogen kun je deze wel opnemen in je balans. Dit heeft als grote voordeel dat je deze kunt afschrijven en alle zakelijk gerelateerde autokosten zakelijk kunnen worden weggeschreven. Hierbij kun je denken aan onderhoudskosten en brandstofkosten. 

Hou er wel rekening mee dat je een bijtelling moet betalen als je de bedrijfsbus van de zaak voor meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt voor privé doeleinden. Deze regel is vergelijkbaar met de regel voor personenauto’s dus op basis van CO2 uitstoot. Op basis hiervan wordt een bijtellingspercentage vastgesteld die vermenigvuldigd wordt met de cataloguswaarde van je vervoermiddel. Over het bedrag wat daaruit komt moet je inkomstenbelasting betalen. Bij een bedrijfsauto met grijs kenteken wordt de bijtelling berekend over de gehele cataloguswaarde, inclusief BPM en BTW.

Als je met je “grijze bestelbus” minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt is het dus zeker interessant om deze op de zaak te zetten. Het verschil tussen geel en grijs is dus aanzienlijk en zeker de moeite waard om te overwegen.