Laat je stem het verschil maken bij presentaties

door Norbert Netten
Wist je dat jouw stem voor meer dan dertig procent bepaalt of toehoorders je verhaal geloven of niet? Dit en andere boeiende feiten over het gebruik van je stem vertelt onze presentatie-insider Norbert Netten. En: hij leert je ook een oefening waarmee jouw stem een gezaghebbende lading kan krijgen. Doen!
Dit artikel in het kort:

  • Uit onderzoek blijkt dat de stem van een verkoper op veel potentiële klanten een doorslaggevende invloed heeft.
  • De beste leermeester voor effectief stemgebruik is de piloot van je eerstvolgende vlucht.
  • Met een eenvoudige oefening kun je je stem gezaghebbender laten klinken.

Onderzoek naar klanten van colporteurs

Er is lang geleden al eens onderzoek gedaan naar het effect van een stem bij verkoop en presentaties. Dit onderzoek richtte zich op colporteurs, je weet wel, mensen die onverwacht voor je de deur staan en je iets willen verkopen. Van de klanten die aan het onderzoek meewerkten, gaf 37 procent aan dat de impact van de stem van de verkoper groot was.

Een lage stem wekt meer vertrouwen dan een hoge stem 

Het is bekend dat een lage stem meer vertrouwen wekt dan een hoge stem. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar als ik iemand bij wie ik weerstand voel probeer te overtuigen, ga ik vaak harder en hoger praten. Daardoor wek ik eerder irritatie op dan dat bij de ander de bereidheid toeneemt om naar me te luisteren. Stemverheffingen, de klemtoon benadrukken, drukke gebaren: ze leiden vaak tot het tegenovergestelde resultaat. 

Seminars over stemgebruik

Vandaar dat er hele seminars gehouden worden over de impact van stemgebruik. In essentie komen de lessen op het volgende neer: spreek met een lage, sonore stem die verbinding teweegbrengt. En temporiseer. Met andere woorden: vertraag je tempo af en toe. Dit is de kern van de methode waarin piloten door luchtvaartmaatschappijen getraind worden.


Via je stem gezag uitstralen

Als gezagvoerder van het vliegtuig moeten piloten autoriteit uitstralen. Als passagier wil je er immers van op aan kunnen dat de piloot bij calamiteiten doortastend en bekwaam zal optreden. Omdat hun communicatie met passagiers vrijwel helemaal non-verbaal verloopt, beschikken piloten alleen over hun stem om het vereiste gezag uit te stralen. 

‘This is your captain from the flight deck’ 

Let er bij je eerstkomende vlucht maar eens op wanneer je een piloot zijn praatje hoort afsteken. Je zult een rustige, redelijk lage stem horen met zinnen die variëren in tempo. ‘Good morning ladies and gentlemen … this is your captain from the flight deck … weather on the route is clear ...’ Op vakantievluchten wil er nog wel eens een heel verhaal uitkomen, maar ook dan is het met een stem die vertrouwen wekt. 

Oefening voor effectiever gebruik van je stem

Naar een seminar over stemgebruik? Hoeft niet. Je kunt jezelf ook trainen met deze simpele maar erg effectieve oefening. Het gaat zo. Leg een hand op je borst. Wanneer je stem verbonden is met je lichaam (en dus niet alleen achter uit je keel of uit je neus komt), voel je als je praat je hand trillen. Om te testen of dat goed werkt, kun je vervolgens hoger gaan praten. Als het goed is, houdt de trilling nu op of neemt die af. Vooral voor mensen met een keelstem of nasale stem en voor hen die de neiging hebben te zacht te praten, is dit een goede oefening om de stem meer verbonden te laten zijn en daardoor meer vertrouwen uit te stralen.

Norbert Netten

Norbert Netten geeft sinds 1990 training en coaching op het gebied van presenteren, leiderschap en samenwerken. De essentie van zijn werk is professionals te ondersteunen om vanuit authenticiteit krachten te bundelen en samen meer voor elkaar te krijgen. Opdrachtgevers zijn grote organisaties als ING, KPN, KLM en veel mkb-bedrijven.

Volg Norbert Netten op: