Leer plannen als een pro: succes gegarandeerd!

door Ramona Leeuwis
Voor jou als zzp’er staat het leven nooit stil. Je moet scherp, actief en innovatief blijven want je bent net zo goed als je laatste opdracht. Maar je wilt ook aandacht besteden aan je lief, je kinderen, je vrienden. Hoe combineer je al die verschillende taken en bezigheden? Professional organizer Ramona Leeuwis heeft een slimme oplossing paraat: plan als een manager én als een maker!
Dit artikel in het kort:

  • Zeker voor jou als zzp’er is het plannen van je werk- en privéleven essentieel: niet plannen = verzuipen!
  • Leer daarom om te plannen als een manager én als een maker.
  • Door te denken als een maker, krijg je als manager meer gedaan op een dag.
  • En door te denken als een manager, kun je als maker je taken op vaste dagen gestructureerd afronden. 

Niet plannen = verzuipen! 

Je werk als zzp’er loopt voortdurend door. Je wilt geen klant missen – (ja, die offerte moet vanavond echt af). Je bent steeds bezig met innoveren en organiseren want je weet, stilstand is achteruitgang. En, o ja, dan is er ook nog zoiets als ‘thuis’. Naast het ondernemen heb je ook een leven. Je hebt kinderen, vrienden, familie. Je bent mantelzorger en luizenpluizer. Je draait kantinediensten op de voetbalclub en je slaat zelf ook nog graag tegen een bal. Je besteedt aandacht aan je lief en je zit in de lokale ondernemersvereniging waar ze jou als voorzitter op het oog hebben. Kortom, in jouw zzp-leven is plannen essentieel, want niet plannen = verzuipen! 

Plan jij als een manager of als een maker?

Je hebt grofweg twee soorten planningen: die van een manager en die van een maker. Een manager plant acht uur per dag voor werk: acht kleine blokjes voor acht verschillende taken. Het kan nog erger: zestien blokjes voor zestien verschillende taken. De kick-off, een belletje met de boekhouder, een paar factuurtjes, een overleg, een moodboard beoordelen en wat mails wegwerken. Een maker deelt de dag heel anders in, namelijk in twee blokken. Voor de lunch en na de lunch. 

Een maker heeft een langere focus nodig

Neem schrijvers. Zij kunnen niet een halfuurtje schrijven aan hun boek, een halfuurtje met de uitgever zitten, een halfuurtje peinzen over de omslag en een halfuurtje brainstormen over het volgende boek. Zij moeten focussen, urenlang achter elkaar met af en toe een korte break voor koffie of een afwasje. Als schrijvers om elf uur een afspraak hebben, is hun blok ‘gebroken’. Zij werken dan van acht tot tien, reizen een uur, overleggen twee uur en reizen weer een uur terug. Voor je het weet is het twee uur ‘s middags en wat hebben ze die dag dan eigenlijk gedaan? Niet veel, helaas. Het vooruitzicht dat een afspraak de dag zou breken, werkte ook niet inspirerend. 


Ben je creatief? Werk dan één of twee dagen als manager 

Zeker met de feestdagen voor de deur is het plannen van je werk belangrijk. Ben je creatief? Plan dan één of twee dagen in als manager met acht blokjes voor verschillende taken. Bij voorkeur plan je die op maandag en vrijdag, zodat je van dinsdag tot en met donderdag ongestoord kunt werken aan jouw project. Deze dagen plan je in als maker met twee blokken per dag. Precies, een blok voor en een blok na de lunch. Deze blokken zijn helemaal voor jou, je kunt hierin niet gestoord worden.

Kruis feestdagen (én de voorbereidingstijd) af in je agenda

Ben je dienstverlener, coach, adviseur of trainer, plan dan één of twee dagen in als maker en de overige dagen als manager. De dagen die je in twee blokken verdeelt besteed je aan acquisitie, brainstormsessies, het uitwerken van je nieuwe workshop en de administratie. De overige dagen vul je in zoals je gewend bent. Kruis feestdagen – en de voorbereidingstijd voor deze dagen – af in je agenda. Zorg dat je op die dagen echt met je hoofd bij de kerstvoorstelling op school bent, dat je een heerlijk diner op tafel tovert (met de boodschappen die je ruim van tevoren al had besteld) en ontspan. Altijd ‘aan’ staan is echt niet goed voor je. Neem afstand en krijg een andere kijk op zaken. Zorg voor ruimte in je hoofd, dan gaat de creativiteit weer stromen.

Het effect van een gestructureerde planning merk je al snel

Na een maand of twee krijg je vanzelf de smaak te pakken. Plan op je managersdagen voldoende voorbereidings- en reistijd in. Dat voorkomt verrassingen. Door de balans te houden tussen een managers- en makersagenda houd je ruimte voor ad hoc afspraken, telefoontjes en korte meetings, zonder daarvoor je creatieve proces te moeten onderbreken. 

Ramona Leeuwis

Ramona Leeuwis is Professional Organizer met een passie voor schrijven en life hacks. Als (oud)HR Manager zit organiseren deze structuurjunkie in het DNA. Met OpgeruimdLeven.com helpt zij klanten bij het organiseren van hun dagelijks leven en het ordenen van tijd, spullen en informatie. Als budgetcoach coacht ze klanten bij besparingen, het onderhouden van de financiële administratie en het voorkomen van schulden.

Volg Ramona Leeuwis op: