Nieuw belastingportaal voor ZZP’ers

door onze redactie

Nederlandse ZZP’ers hebben sinds begin dit jaar de beschikking over een nieuw belastingportaal. “Mijn Belasting Zakelijk” heeft als doel om meer duidelijkheid en meer belastingtechnisch inzicht te bieden voor ZZP’ers. Het portaal moet de Btw-aangifte vereenvoudigen en boetes als gevolg van te late aangiftes voorkomen.
Dit artikel in het kort:

  • De Belastingdienst heeft een nieuw belastingportaal voor ZZP’ers geïntroduceerd om het aantal naheffingen terug te dringen
  • “Mijn Belasting Zakelijk” biedt duidelijkheid en inzichten met betrekking tot huidige en vorige Btw-aangiftes 
  • Het portaal is mobiel geoptimaliseerd en te gebruiken op onder andere smartphone en tablet.   
  • ZZP’er kunnen nu met behulp van de DigiD inloggen en niet meer via gebruikersnamen en wachtwoorden.

Veel ZZP’ers ondervonden problemen met de BTW aangifte die ieder kwartaal moest worden ingediend. Het grootste probleem lag bij het feit dat het niet mogelijk was om de aangifte achteraf te downloaden of te printen. Na het afsluiten waren de betaalgegevens niet meer inzichtelijk. Dit leidde veelvuldig tot onjuiste en te laat ingediende aangiftes. Ieder kwartaal (2018) werden er zo’n 140.000 boetes uitgedeeld tot ongenoegen van zowel ZZP’ers als de Belastingdienst zelf, die onnodig veel werk hieraan had. Met het nieuwe portaal wil de Fiscus het aantal naheffingen terugdringen. De belastingdienst heeft besloten om het oude systeem flink op de schop te gooien en het gebruiksgemak aanzienlijk te vergroten.   

“Mijn Belasting Zakelijk” voor ZZP’ers

“Mijn Belasting Zakelijk” is de naam van het nieuwe belastingportaal voor ZZP’ers. Het portaal moet zorgen voor digitale vernieuwing in vorm van een betere informatieverstrekking over de aangiftes van het heden én het verleden. ZZP’er hebben nu ook inzicht in hun aangiftes nadat deze is afgesloten. Er wordt zelfs een mogelijkheid geboden om eventuele correcties in oude BTW aangiftes door te voeren. Hiermee doet de Belastingdienst een flinke stap in het bevorderen van het efficiënte gebruiksgemak van het systeem. De verwachting is dat het aantal fouten en onduidelijkheden fors zullen afnemen.    


Inloggen in het vernieuwde belastingportaal met DigiD

Het vernieuwde belastingportaal is, in tegenstelling tot het verleden, nu ook geschikt voor mobiele devices zoals de smartphone en laptop. Daarnaast moet er tegenwoordig met behulp van de DigiD worden ingelogd en is er afscheid genomen van gebruikersnamen en wachtwoorden. 

De Belastingdienst heeft aangegeven dat er in de toekomst meer mogelijkheden aan het systeem worden toegevoegd. Met behulp van eHerkenning moet het inloggen in de toekomst nóg veiliger worden en wordt er een mogelijkheid gecreëerd voor ZZP’ers om makkelijker met de overheid te kunnen communiceren. 

Het nieuwe belastingportaal is in eerste instantie beschikbaar gesteld voor ZZP’er. Later dit jaar zal een soortgelijk portaal ook in gebruik worden genomen door ondernemers uit het MKB die het systeem kunnen gebruiken om omzetbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffing in te voeren.