Payrollen of eh, zakkenrollen?

door Henk Hanssen
Zzp’ers die opeens een grote klus krijgen en personeel moeten aannemen, hebben vaak geen trek in administratief gedoe. Payrolling lijkt in dat geval een ideale oplossing maar is dat wel echt zo? Henk Hanssen ging met een keurig payrollingbedrijf in zee en werd voor duizenden euro’s gezakkenrold.
Dit artikel in het kort:

  • Bij payrolling geef de echte werkgever zijn verantwoordelijkheid als werkgever uit handen aan een andere onderneming.
  • De echte werkgever betaalt aan het payrollingbedrijf het salaris plus loonbelasting en premies. 
  • Bij payrollfraude krijgt het personeel van de echte werkgever wel betaald maar steekt het payrollingbedrijf belastingen en premies in eigen zak.
  • Payrollfraude komt veelvuldig voor. Zzp’ers die plotseling mensen moeten aannemen, vormen een geliefde doelgroep voor deze oplichters. 

Aanslag van € 14.330

Op de weg terug van een sneeuwvakantie in Tsjechië ging de telefoon. De Belastingdienst. Altijd gezellig. Of ik een aanslag van € 14.330 wilde overmaken. Huh, aanslag? Hoezo? ‘U heeft toch een paar jaar geleden een aantal medewerkers ingeleend via het payrollingbedrijf We Work uit Groningen?’ Ja. ‘Welnu, dit payrollingbedrijf heeft verzuimd de voor u geïnde premies en loonbelastingen aan ons over te maken. Ik meen dat het is besteed aan een BMW, een ring van Cartier en tripjes naar de Ritz in Parijs, daar wil ik vanaf zijn. Wij hebben in elk geval niets ontvangen. Zuur, u moet dubbel betalen.’

Payrollfraude 

Payrollfraude heet het. En het werkt zo. Bij payrolling geef de echte werkgever zijn verantwoordelijkheid als werkgever uit handen. Juridisch gezien wordt de payroller de werkgever van de mensen die voor jou werken. Loonbetalingen, de ondoorgrondelijke papiermolen van UWV, verzekeringen, jaaropgaves – je hebt er niets meer mee te maken. Een keer per maand stuurt de payroller jou een alomvattende factuur. Premies, btw, loonbelasting, salaris, hun eigen fee – je betaalt alles in een keer en zij zorgen ervoor dat de premies en de loonbelastingen bij de fiscus belanden. Denk je. 

Exclusieve hagedis


Bij payrollfraude betaalt het bedrijf wél jouw mensen – die gaan anders immers muiten – maar de voor de Belastingdienst bestemde centen krijgen een privédoel. Jacht, Range Rover, een exclusieve hagedis, dat idee. Tegen de tijd dat de Belastingdienst een vinger opsteekt is het bedrijf allang opgedoekt en zitten de eigenaren op de Bahama’s. Want natuurlijk proberen ze dit trucje in zo kort mogelijke tijd bij zoveel mogelijk ondernemers uit te halen. Hoe? Aantrekkelijke website optuigen, betrouwbaar ogend team installeren en vooral, heel veel investeren in Google Ads.

Rechtbankthriller

Voor mij liep het uiteindelijk met een sisser af. Nou ja, meer als een rechtbankthriller. Een Grishampje. Het ging zo. Ik tekende bezwaar aan. Afgewezen. Ging in beroep. Afgewezen. Liet het voorkomen bij de rechtbank. Verloren. Ik ging in hoger beroep, bij het gerechtshof in Leeuwarden. Honderden bedrijven waren door de Groningers benadeeld, ik was de enige stijfkop die door bleef procederen. Door opslagen en cumulatieve rente was de aanslag opgelopen tot meer dan € 30.000. F*ck ‘m, dacht ik, het is de financiële dood of de gladiolen. Ik won. Bijna-blutte zzp’er zonder juridische achtergrond verslaat doorgeleerde juristen van de Belastingdienst, yes! Hoe? Artikel 1 van de Grondwet. Ja, soms is het leven verrassend eenvoudig.

Da’s toch niet eerlijk?

Om het behapbaar te houden had de fiscale recherche een scheiding gemaakt. Ondernemers die bij We Work een omzet lager dan € 5000 hadden gerealiseerd, gingen vrijuit. Alle anderen werden aansprakelijk gesteld. Kan niet. Mag niet. ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld,’ dicteert de Grondwet. ‘Da’s toch niet eerlijk?’ zei ik, wanhoop nabij, tegen de raadsheren. Vonden zij ook. Fiscus witheet, stapte naar de Hoge Raad maar trok de zaak weer in. Wat ik geleerd heb? Dit. NMP x 2 = ZZPF. Nooit Meer Personeel. Nooit Meer Payrolling. ZZP Forever. En als je – eigenwijs – toch aan payrolling begint, stort je voor de Belastingdienst gereserveerde geld dan op een geblokkeerde rekening, een G-rekening. Verleidingsgevoelige payrollers weten waarom. 

Henk Hanssen

Henk Hanssen is journalist en schrijver van fictie- en non-fictieboeken. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek en de Filmacademie. Hanssen werkt(e) voor diverse opdrachtgevers waaronder De Zaak, Men’s Health, ANWB, ING bank en ZZPInside waarvan hij hoofdredacteur is.

Volg Henk Hanssen op: