Presentatie geven? Pas op voor collectieve dyslexie!

door Norbert Netten
Zelfs gelouterde presentatoren kan het overkomen: al na een paar minuten merken dat je verhaal niet aanslaat. Wat te doen? Presentatiecoach Norbert Netten legt uit hoe je tijdens het geven van presentaties collectieve dyslexie kunt vermijden.
Dit artikel in het kort:

  • Als het om het woord ‘presenteren’ gaat, lijden we aan collectieve dyslexie. Bijna iedereen leest namelijk presteren in plaats van presenteren.
  • Wat hebben mijn gesprekspartners van mij nodig om “ja” te zeggen tegen mijn voorstel?
  • 5 tips voor een prestentatie aan tafel

Collectieve dyslexie 

Als het om het woord ‘presenteren’ gaat, lijden we aan collectieve dyslexie. Bijna iedereen leest namelijk presteren in plaats van presenteren. Kijk goed, het scheelt maar twee letters maar die hebben wel een enorme impact. Een voorbeeld uit de praktijk. Jaap is organisatieadviseur. Hij heeft geen moeite om een groep enthousiast te krijgen. Dat doet hij met een mix van boeiende inhoud, een goede opbouw, charisma en humor. Elke presentatie levert Jaap in feite een prestatie. Na afloop is hij voldaan. Maar toch ging het laatst mis. 

Publiek reageert niet zoals je gewend bent

Jaap: ‘Ik ging op acquisitie bij een potentiële klant. Directie, drie personen, groot bedrijf, belangrijke opdracht. Toen ze aangaven dat ik kon starten, heb ik mijn verhaal gedaan; eigenlijk zoals ik altijd doe, enthousiast en gedreven. Probleem was dat zij niet reageerden zoals ik gewend ben. Dus deed ik er nog een schepje bovenop. Tempo omhoog, volume omhoog, meer humor. Nog steeds geen reactie. Na tien minuten kapten ze me af en vroegen of ik nog een andere stijl van presenteren had. “Nee, die heb ik niet,” zei ik. Toen stopten ze de bijeenkomst. Ik kon gaan. Nog nooit meegemaakt. Het was ronduit vernederend.’ 

Gelikte presentatie 

Wat ging er mis bij de presentatie van Jaap? De directeuren wilden een open gesprek. Wat ze kregen was een gelikte presentatie, een onemanshow waar geen speld tussen te krijgen was. Jaap wilde te graag laten zien hoe goed hij is. Het is duidelijk dat hij weet waarover hij praat maar voor deze directie maakt hem dat nog geen goede partner om mee samen te werken. Jaap liet na om zichzelf vooraf deze cruciale vraag te stellen: ‘Wat hebben mijn gesprekspartners van mij nodig om “ja” te zeggen tegen mijn voorstel?’ Hoe goed je het ook brengt, mensen zeggen nooit alleen op inhoud ‘ja’. Ze checken bijvoorbeeld ook of je betrouwbaar bent, of je prettig overkomt en of je rekening houdt met hun belangen. Dat doe je door goed contact te maken en niet door te presteren. 


5 tips voor een prestentatie aan tafel

Let daarom bij een presentatie aan tafel met gesprekspartners op de volgende tips:

1. Maak altijd eerst goed contact (social talk)

2. Informeer wat je gesprekspartners van je nodig hebben

3. Stel open vragen en luister 

4. Pas je stijl van presenteren aan op je gesprekspartners (bijvoorbeeld rustig of juist enthousiast) 

5. Presenteer informatie in delen en ga tussendoor in gesprek

Norbert Netten

Norbert Netten geeft sinds 1990 training en coaching op het gebied van presenteren, leiderschap en samenwerken. De essentie van zijn werk is professionals te ondersteunen om vanuit authenticiteit krachten te bundelen en samen meer voor elkaar te krijgen. Opdrachtgevers zijn grote organisaties als ING, KPN, KLM en veel mkb-bedrijven.

Volg Norbert Netten op: