Rijst, bonen en een halve cent per woord:als digitale nomade overleven in Afrika

door Karin Suzanne Dral
Speciaal voor ZZPInside vertelt Karin Dral over haar leven als digitale nomade. In deze aflevering: hoe ze op goed geluk naar Oeganda verhuisde, daar elke dag rijst en bonen at en met een halve cent per woord wist te overleven.
Dit artikel in het kort:

  • Door schade en schande wijs geworden, geeft digitale nomade Karin Dral rake adviezen.
  • Maak gebruik van de diverse online platformen waar je als digitale nomade werk kunt vinden.
  • Houd al je offline connecties op de hoogte van je bezigheden en plannen.
  • Werp jezelf niet zonder aanzienlijke financiële reserve in het diepe.

Een bliksemstart als digitale nomade

Vandaag ga ik heel eerlijk zijn en vertel ik jou hoe ik als digitale nomade de eerste klanten om mijn vingers heb gewonden. Vrees niet, voor de hand liggende adviezen zoals ‘zorg ervoor dat je cv up-to-date is’ zal ik je besparen. Ik ga pure nuttige need-to-know info met je delen. Wanneer je als digitale nomade in het diepe springt, is het toch fijn dat je een parachute kunt openen, nietwaar? Hier gaan we. 

Een nieuw avontuur in Oeganda

Na drie jaar in Napels als docent Engels te hebben gewerkt, had ik het wel gezien in Zuid-Italië. Ik was klaar voor een nieuw avontuur. Na enig speurwerk kwam ik uit in Kasese, een Oegandees dorpje op de grens met de Democratische Republiek Congo, waar ik als vrijwilligster aan de slag kon. Nu geloof ik heilig in het mantra ‘alles komt altijd op zijn pootjes terecht’ maar na een paar maanden was ik zo platzak als een net bevallen kangoeroe. Wanhopig vroeg ik Google om een antwoord. De machtige zoekmachine gaf gehoor: freelancer.com.

Concurreren met spotgoedkope Indiërs 

Een account is snel aangemaakt en voor nog geen vijf dollar per maand heb je een basisabonnement. Vervolgens kun je door categorieën heen browsen en met ‘bids’ op opdrachten reageren. Voor startende nomaden is dit online platform een prima keuze; je moet ergens beginnen. Maar ga er niet vanuit dat je van je eerste inkomsten gelijk een ticket naar Tahiti kunt kopen. Omdat je concurreert met de rest van de wereld, verdien je weinig. De marktprijs wordt bepaald door Indiërs die genoegen nemen met een halve cent per vertaald woord. 

In Afrika is een halve cent per woord goed te doen

Kortom, vergeet kwaliteitskoffie en op de huid gebakken zalm. Maar als je toevallig in een hut ten zuiden van de Sahara woont en iedere dag rijst met bonen eet, zoals ik toentertijd, is die halve cent goed te doen. Je wordt er bovendien wijzer van. Een van de belangrijkste dingen die je ervan opsteekt, is dat je je perfectionisme opzij moet zetten. Natuurlijk moet je goed werk leveren maar er is geen opdrachtgever die verwacht dat je tot op de spatie nauwkeurig vertaalt. En je komt erachter hoe je tijd naar geld kunt omrekenen. Ik ben daar nooit goed in geweest maar om te kunnen overleven moest ik het wel leren.


Upgrade naar een beter (en duurder) freelance platform

Mezelf kapotwerken voor weinig geld was echter verre van ideaal. Na een aantal weken maakte ik een upgrade naar een nieuw online platform, Hoofdkraan.nl. Dit is een soort marktplaats voor Nederlandse opdrachtgevers en freelancers. Voor negentig euro per kwartaal kon ik me aldaar presenteren. Een rib uit mijn lijf maar die site heeft het me veel mooie klussen opgeleverd. Productomschrijvingen voor bol.com bijvoorbeeld, scripts voor video’s en voor een kunstplatform ontwikkelde ik een sociale media marketingstrategie.  

Onderschat offline connecties niet

Als digitale nomade is het je doel om via de computer geld te verdienen en ondertussen wat van de wijde wereld te zien. Hoewel je je werkzaamheden online uitvoert kunnen offline connecties voor aangename verassingen zorgen. Zo kreeg ik via een real life kennis een tip voor een opdracht die ik vervolgens meteen binnen wist te harken. Zorg er daarom voor dat zoveel mogelijk mensen in je omgeving op de hoogte zijn van je bezigheden en plannen. Je weet nooit wie met de gouden tip komt en hoeveel kilo goud die tip waard is!

Regels buigen zonder breken

Om zichzelf beter te verkopen maken veel zelfstandigen op hun cv de werkelijkheid ietsjes mooier. Niks mis mee. Ik deed het ook, in mijn motivatiebrieven. Ik trek wel een grens wanneer overdrijven in liegen overgaat en je eigenlijk weet dat je beloftes niet waar kunt maken. Je moet jezelf niet ónderschatten maar ook niet óverschatten. Door de conventies subtiel te buigen zonder deze te breken, verwerf ik met iedere opdracht nieuwe vaardigheden en blijft mijn portfolio zich uitbreiden. Als je hard werkt en goed werk levert, zullen klanten je vanzelf nieuwe uitdagingen voorschotelen. 

Plan je sprong naar het digitale nomadendom

Nog een tip die ik je wil meegeven, is om jezelf niet zonder aanzienlijke financiële reserve in het diepe te werpen. Plan de sprong in stappen van twee meter per keer in en geef jezelf de tijd en ruimte om opdrachten te vinden. In eerste instantie zul je niet direct veel online inkomsten genereren. Een buffer of een vaste baan zijn dan letterlijk broodnodig.

Karin Suzanne Dral

Digital storyteller, brand architect & wereldgierige millennial.

Volg Karin Suzanne Dral op: