Sta jij weleens stil bij de manier waarop je werkt?

door Marjan van Noort | FNV Zelfstandigen
Werknemers kunnen met collega’s reflecteren op hun eigen prestaties. Maar hoe zit dat voor zzp’ers? Hoe vaak sta jij als zelfstandige stil bij de manier waarop je werk verloopt? Of bij een probleem waar je niet helemaal uitkomt? De oplossing zou wel eens in intervisie kunnen liggen. FNV Zelfstandigen organiseert een aantal workshops speciaal voor zzp’ers.
Dit artikel in het kort:

  • Als zzp’er heb je er bewust voor gekozen om niet voor een baas te werken. Je bent liever je eigen baas maar, soms mis je collega’s. Zeker wanneer je met probleem zit waar je zelf niet uit komt. 
  • Wat doe je in zo’n geval? De oplossing zou wel eens in intervisie kunnen liggen.
  • Intervisie is een gespreksmethode waarbij het accent niet op het vinden van oplossingen is gericht maar op het scherper krijgen van je vraag of probleem. 
  • In de praktijk blijkt vaak dat je juist op deze manier de richting vindt waar de oplossing schuilt.

Wat is intervisie?

Bij intervisie bespreek je in een groepje van vijf tot acht personen een zakelijk probleem waarmee je worstelt. Zie het als een vorm van collegiale onderlinge coaching aan de hand van een concrete werksituatie of een persoonlijk thema. Stel dat je je ergert aan het feit dat het je steeds maar niet lukt om tijd vrij te maken voor acquisitie. Het antwoord op deze vraag loert vaak onder het oppervlak. Met andere woorden: je bent je niet bewust van het gedrag dat je ervan weerhoudt nieuwe klanten te werven. 

Scherp krijgen van de vraag

Door middel van intervisie wordt er een gesprek gevoerd waarbij anderen verhelderende open vragen stellen. Het accent bij intervisie ligt niet zozeer op het vinden van oplossingen maar meer op het scherper krijgen van de vraag of het probleem. In de praktijk blijkt deze probleemverheldering gelijk de richting aan te wijzen waar de oplossing te vinden is.


Wat heb je er als zzp’er aan?

Juist als zzp’er heb je behoefte aan feedback van andere zzp’ers. Je werkt dan wel zelfstandig maar je staat er niet alleen voor. Met intervisie verhoog je je vermogen tot zelfreflectie en je verruimt je kennis over jezelf door zicht te krijgen op mogelijke blinde vlekken. In de situatie die we zojuist noemden, zou de vragensteller er bijvoorbeeld achter kunnen komen dat hij of zij een echte ‘pleaser’ is, iemand die overal ‘ja’ op zegt. Gevolg: er blijft te weinig tijd over om te acquireren. 

Workshop voor zzp’ers

Intervisie kan ook in andere gevallen interessant zijn. Bijvoorbeeld wanneer je graag collega’s uit je beroepsgroep wilt helpen met het oplossen van vakinhoudelijke, 'technische' kwesties. Of bij vraagstukken die met je persoonlijk functioneren te maken hebben. Kennis maken met intervisie? Kom dan naar de workshop van ZZP Academy. Je ontdekt de verschillende intervisiemethodieken en de kracht van het stellen van de juiste vragen. Aan het eind van de workshop beschik je over voldoende handvatten met je eigen intervisiemethode aan de slag te gaan. Meer weten? Kijk op https://fnvzzp.nl/academy/intervisie

FNV Zelfstandigen

Marjan van Noort is voorzitter van FNV Zelfstandigen, binnen de FNV de sector voor zelfstandig ondernemers. We behartigen al bijna 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in de polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden we zzp’ers hulp en ondersteuning aan zoals advies, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk.

Volg FNV Zelfstandigen op: