Starten als zzp’er vanuit een uitkering

door onze redactie
Veel mensen die in de WW zitten, kiezen ervoor om als zzp’er te starten. Het starten als zzp’er vanuit een uitkering wordt door het UWV ondersteund in vorm van het beschikbaar stellen van diverse voorzieningen en vrijstellingen. Daarnaast zal deze instantie de beginnende zzp’er kunnen helpen met vakkundig advies. Hoe dit in z’n werk gaat lees je hier.

Een persoon die in de WW zit, heeft twee opties. De eerste optie is om een nieuwe arbeidsbetrekking te zoeken maar als dit door omstandigheden niet lukt, kan er ook gekozen worden om als zelfstandige aan de gang te gaan. Het is een traject dat veel mensen met een uitkering volgen. Volgens de Kamer van Koophandel komt zo’n 10 procent van alle starters (vanzelfsprekend zijn dit voornamelijk zzp’ers) immers uit een uitkering. 

Ondersteuning van het UWV bij het starten als zelfstandige

De uitkeringsinstantie UWV biedt een veelzijdige ondersteuning aan uitkeringsgerechtigden bij het starten als zelfstandige. Daarom is het verstandig om je plannen om als zelfstandig ondernemer verder te gaan kenbaar te maken aan je persoonlijke werkcoach. Deze persoon kan een passend advies geven hoe deze plannen het beste kunnen worden vormgegeven en brengt je in contact met de instanties die jou verder op weg kunnen helpen.

Als je wilt starten als zzp’er vanuit een uitkering zul je in de meeste gevallen een businessplan ter goedkeuring aan het UWV moeten aanbieden. Hierin moet duidelijk beschreven staan hoe je je doelstellingen denkt te bereiken en welke financiering je hiervoor gebruikt. Voor het onderzoeken van jouw kansen en het opstellen van het plan krijg je een “onderzoeksperiode” van maximaal 6 weken. In deze periode ben je vrijgesteld van al je sollicitatieverplichtingen.   

Overstappen van werkzoekende naar zelfstandig ondernemer

Op basis van het businessplan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de overige vrijstellingen en regelingen die gekoppeld zijn aan de overstap van werkzoekende naar zelfstandig ondernemer. Het plan biedt immers inzichten of het bedrijf een kans van slagen heeft. Deze relatief strenge criteria werpen volgens het UWV zijn vruchten af. Volgens cijfers van deze instantie zijn ruim 90% van de startende ondernemers na één jaar nog altijd werkzaam als zelfstandig ondernemer. Na drie jaar is dit percentage nog steeds rond de 80%. 

Twee regelingen waaruit een startende ondernemer met een WW uitkering kan kiezen


Na goedkeuring van het businessplan biedt het UWV twee regelingen aan waaruit een startende ondernemer met een WW uitkering kan kiezen:

1. Gebruik maken van een “startperiode”. Bij deze optie kun je ervoor kiezen om een gedeelte van de uitkering te blijven ontvangen als vangnet in de startperiode. Deze periode duurt 26 weken. In dit half jaar ontvang je een deel van je uitkering (je ontvangt 29% minder WW) en wordt je vrijgesteld van je sollicitatieverplichtingen. Je startperiode is afhankelijk van de uitkeringsperiode waar je recht op hebt. Op het moment dat je uitkeringsperiode afloopt, stopt ook deze voorziening. Je bent vrij om te bepalen hoeveel uur je in je bedrijf steekt en hoeveel je geld je verdient. Na afloop van deze periode kun je ervoor kiezen om te stoppen met je bedrijf, waarbij je terug zal vallen op je resterende WW uitkering, of doorgaan met het bedrijf. In het laatste geval zal het UWV je inkomsten verrekenen met je uitkering. Er zijn wel een drietal voorwaarden aan deze constructie verbonden:

  • Je moet de online training van het UWV over het starten van een eigen bedrijf gevolgd hebben.
  • Je bent verplicht om inkomensopgaves aan het UWV te tonen.
  • Je mag géén opdrachten aannemen van ex-werkgevers

2. Direct van start zonder startperiode. Hierbij zal het UWV gebruik maken van een fictief inkomen, dat berekend wordt op basis van je laatstverdiende salaris als werknemer. Aan de hand van je urenregistratie wordt een bedrag (het fictieve uurloon vermenigvuldigd met het aantal uren dat je in je bedrijf werkzaam bent) afgetrokken van je uitkering. In deze (vrij ingewikkelde) constructie wordt ervan uitgegaan dat je de uren die je werkzaam bent, direct doorberekend aan je klant. Hoe meer je dus werkzaam bent in je bedrijf, hoe minder WW uitkering je ontvangt. Het voordeel is wel dat je géén verplichting hebt om cursussen te volgen, géén businessplan hoeft te overleggen en dus gelijk de vrijheden als zelfstandig ondernemer zult kunnen ervaren. De enige verplichting die je hebt is het bespreken van je urenregistratie met de UWV-adviseur. Het is wél belangrijk om te beseffen dat je een sollicitatieplicht hebt om de uren op te vullen waarover je nog een uitkering ontvangt.

Starten als zzp’er vanuit een uitkering?

Er zijn mensen die hun baan kwijt geraakt zijn die direct overwegen om als zzp’er te starten en van het recht op een uitkering af te zien. Dit kan dan ook gezien worden als een derde optie als je start als zzp’er na het verliezen van je baan. Het grote voordeel hiervan, ten opzichte van het starten als zzp’er vanuit een uitkering, is dat er géén verantwoording hoeft te worden afgelegd aan een uitkeringsinstantie. Als startende ondernemer heb je direct je handen vrij om je te profileren met je bedrijf. Dit is zeker een aantrekkelijke optie als je de mogelijkheid hebt om een financieel aantrekkelijke opdracht binnen te halen. 

De keuze hoe je de overstap van werkzoekende naar zelfstandig ondernemer het beste kunt aanpakken is dus in iedere situatie verschillend. Het is zeker verstandig om deze mogelijkheden goed af te wegen en je goed te laten informeren voordat je deze belangrijke beslissingen neemt.