Starter? Kies een bedrijfsnaam waar je écht mee kunt scoren

door Bastiaan van den Bogaard
Overweeg je met een eigen zaak te starten? Een van de eerste vragen die op je af komen is: hoe bedenk je een handelsnaam die origineel, onderscheidend én ook nog beschikbaar is? Onze insider, merkenexpert Bastiaan van den Bogaard, leg uit hoe je een handelsnaam vindt waar je echt mee kunt scoren.
Dit artikel in het kort:

  • Namen die te generiek of te beschrijvend zijn, kunnen niet als merk worden ingeschreven.
  • Algemene namen bieden weinig tot geen bescherming tegen bedrijven die bijna dezelfde naam gebruiken.
  • Het beste is om een naam te kiezen die helemaal niets betekent.

Handelsnaam opgeven bij KVK

Elke startende ondernemer weet dat hij zijn bedrijf moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarbij moet hij ook een handelsnaam opgeven. Dat is de naam waaronder de onderneming aan het economische verkeer gaat deelnemen. Als je nadenkt over de naam van je onderneming, dan zijn er verschillende aspecten die daarbij een rol spelen. De naam moet uiteraard goed klinken. Hij moet niet te lang en niet te kort zijn. Klanten moeten hem kunnen onthouden en hij moet een positieve lading hebben.

Een bedrijfsnaam moet onderscheidend en niet te algemeen zijn

Vanuit juridisch oogpunt is er nog een aantal punten waar je op moet letten. Het is ook belangrijk dat de naam onderscheidend is. Je kunt namelijk alleen een exclusief recht op een naam claimen als deze voldoende onderscheidend is. Dit betekent dat hij de klant in staat stelt de ene onderneming te onderscheiden van de andere. Daarvoor is vereist dat de naam niet te algemeen is en niet alleen iets zegt over de producten of diensten die de onderneming levert. Is een naam te generiek of te beschrijvend, dan kan hij niet als merk worden ingeschreven bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), de officiële instelling die binnen de Benelux merken registreert. En als een bedrijfsnaam te algemeen is, dan zal de bescherming ten opzichte van andere ondernemingen ook maar beperkt zijn, zoals blijkt uit het volgende voorbeeld. 


Conflict tussen Fysiotherapie Roermond en Fysio Roermond

In een recente zaak moest de rechtbank Limburg een oordeel vellen in een conflict tussen twee ondernemingen die vrijwel identieke beschrijvende handelsnamen gebruiken, Fysio Roermond en Fysiotherapie Roermond. Beide bedrijven verlenen diensten op het gebied van fysiotherapie, maar het bedrijf Fysio Roermond voerde haar naam eerder en vond dat Fysiotherapie Roermond haar naam maar moest veranderen. Ze was bang dat patiënten de twee praktijken door elkaar zouden halen en ook dat patiëntgegevens bij de verkeerde praktijk terecht zouden komen. Maar volgens de rechter staat het elke onderneming vrij om een aanduiding te gebruiken die zijn diensten aanduidt, ook als dat een gevaar voor verwarring met een ander bedrijf veroorzaakt. Hij wees de vorderingen van Fysio Roermond dan ook af.

Wat zijn dan goede bedrijfsnamen?

Een goede bedrijfsnaam is niet louter beschrijvend voor de aard van de onderneming of voor de geleverde producten of diensten. Het beste is om een naam te kiezen die helemaal niets betekent, of een naam die al wel bestaat maar die niets zegt over de onderneming. Voorbeeld van namen die niets betekenen zijn Prada, Scapino en Kodak. Voorbeelden van bestaande namen die toch niet beschrijvend zijn, zijn Apple, Mercedes en Kruitvat. Slechte bedrijfsnamen zijn BeterBed, Schoenenreus en Dairy Partners. Hoe origineler een naam, hoe eenvoudiger hij te beschermen is. Bovendien is de kans dat een ander al een vergelijkbare naam voert of als merk heeft ingeschreven dan ook een stuk kleiner. Want, de bedrijfsnaam van je voorkeur moet natuurlijk ook beschikbaar zijn.

Bastiaan van den Bogaard

Bastiaan van den Bogaard is oprichter van Bastion IP. Hij geeft sinds 2009 juridisch advies over de bescherming van merken, bedrijfsnamen, design en auteursrechten in de Benelux, de Europese Unie of desnoods wereldwijd.

Volg Bastiaan van den Bogaard op: