Hoe presenteer jij jezelf op een onderscheidende manier? Weet jij jouw specifieke kwaliteiten over het voetlicht te brengen of blijf je steken in muffe clichés? Onze insider Saskia Postma legt uit hoe je de lessen van storytelling kunt gebruiken om jouw ‘personal brand’ te versterken.
Dit artikel in het kort:
- Hoe zorg je ervoor dat je als zzp’er een verhaal vertelt dat recht doet aan wie jij bent en wat je doet?
- Met een markant verhaal, gebaseerd op de principes van storytelling, stel je je klanten in staat de meerwaarde van jouw aanpak te ontdekken.
Training met consultants
Een tijd geleden liet ik in een training een groep consultants oefenen met presenteren. Ik had de groep verdeeld in tweetallen. Ze bekeken het digitale profiel van de ander en schreven vervolgens drie dingen op. Wat doet hij of zij? Wat typeert hem of haar? En voor wat voor soort opdrachten zou je hem of haar bellen? Met de informatie die ze online over elkaar hadden gevonden, gingen ze aan de slag om elkaar voor te stellen aan de groep. De meesten maakten er een verhaaltje van dat ze met veel charme en enthousiasme presenteerden. Wat bleek echter? Bijna alle verhalen leken op elkaar.
Jezelf presenteren tijdens een netwerkbijeenkomst
Bijna iedereen deed wel iets met ‘verandermanagement’, wist mensen ‘in beweging te krijgen’ en werd graag gevraagd bij ‘lastige problemen’. Misschien herken jij dit ook wel? Tijdens meetings voor je opdrachtgever kost het je geen enkele moeite om een gloedvol inhoudelijk verhaal af te steken maar zodra jij jezelf moet presenteren, bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst of bij een acquisitiegesprek, rijg je het ene muffe cliché aan het andere. Hoe zorg je ervoor dat je een verhaal vertelt dat werkelijk recht doet aan wie jij bent en wat je doet?
Maak jij het verschil voor jouw klant?
Adviseurs hebben onmiskenbaar veel kennis in huis maar het lukt hen lang niet altijd om scherp aan te geven wat hen precies onderscheidend maakt. Daardoor zien potentiële klanten weinig verschil tussen jou en je vele vakgenoten. Met een markant verhaal stel je je klanten in staat de meerwaarde van jouw aanpak te ontdekken. Daarom leer ik mijn klanten graag hoe de principes van storytelling voor hen kunnen werken. Want ook in de b2b wereld werken verhalen beter.
Waarom blijven kinderverhalen goed hangen?
Laatst las ik een interview met Bartho Boer, directeur Communicatie en Corporate Affairs bij NS. Hij zegt hierover: ‘Waarom blijven liedjes en kinderverhalen goed hangen maar managementspeeches zelden? Kinderverhaaltjes volgen een vast stramien. Er iets wat moet gebeuren, het zit even tegen, maar uiteindelijk komt het ook goed. Dat is een prima communicatieles. Vertel niet alleen het hallelujahgedeelte, maar ook wat er tegen zat.’
Wanneer heb je een goed merkverhaal in handen?
In het boek Power Brands maakt dr. Ruud Frambach, hoogleraar Marketing aan de VU, een aantal interessante opmerkingen over de kracht van storytelling. ‘Het principe van het verhaal is een van de kenmerken van een succesvol businessmodel,’ zegt hij. ‘Als het moeilijk uit te leggen is, zie je dat het niet werkt. De simpelste verhalen werken vaak het beste. Scherp, impactvol, helder. Maar dan moet je als merk wel heel goed weten waar je voor staat en wat je wilt overbrengen. Dat begint natuurlijk met keuzes maken. Daar hebben veel bedrijven moeite mee. Teveel bedrijven willen er toch heel veel voor heel veel mensen zijn. Ze kunnen niet strategisch kiezen.’
Scherp krijgen waar jij werkelijk energie van krijgt
Om goed over te kunnen brengen waarin jij onderscheidend bent, helpt het om jezelf aan een korte zelfanalyse te onderwerpen. Bij het groepje adviseurs dat ik begeleidde leverde dat verrassende inzichten op. Een adviseur die relatief wat minder sterk op de inhoud zit, bleek juist geweldige voorbeelden te kunnen geven van zijn kwaliteiten op het vlak van teambuilding. In die rol had hij fantastische resultaten neergezet waar hij vol vuur over kon vertellen. Een andere adviseur had weliswaar een opleiding tot coach gevolgd maar bleek veel liever conceptmatig aan de slag te zijn. Hoewel ze veel kwaliteiten had op het vlak van mensgericht werken, waren dit niet de activiteiten waar zij het meeste energie van kreeg.
Een goed verhaal geeft je presentatie vleugels
Gevoel en passie smeden jouw woorden tot een verhaal waar niemand om heen kan. Om te voorkomen dat je de verkeerde signalen uitstuurt, is zelfkennis essentieel. Alleen wanneer jij je ‘merk’ goed in kaart hebt, kun je dit omzetten in een overtuigende presentatie. Aan het slot van de training gaf ik de consultants opdracht om zichzelf aan de groep te presenteren. Ik vroeg hen te eindigen met een voorbeeld van een typerende klus die een helder beeld gaf van zijn of haar kwaliteiten en de resultaten die daarmee konden worden behaald. Dit bleek een leerzame exercitie.
Inspirerende voorbeelden van succesvolle opdrachten
Ook in de korte presentatie over jezelf kun je storytelling goed gebruiken. Als jij inspirerende voorbeelden kunt geven van succesvolle opdrachten en kunt vertellen wat jij in deze opdrachten voor jouw klant hebt bereikt, trek je meer klanten aan die ook graag deze resultaten willen bereiken. Met een goed verhaal kun je ervoor zorgen dat klanten een overtuigde keuze maken voor jou. Wil je leren hoe jij een sterk authentiek merk wordt en hoe je jezelf kunt presenteren met een goed verhaal? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.
Saskia Postma
Saskia Postma is oprichter van De Personal Branding Coach. Zij traint adviseurs om zich als merk te profileren en zo hun eigen markt te creëren. Door haar achtergrond als headhunter en marketeer heeft Saskia een scherp oog voor wat jou als ondernemer onderscheidend maakt. Interesse? Klik hier en ontvang jouw gratis Personal Branding Stappenplan.
Volg Saskia Postma op: