Waarom hulp vragen als zzp’er interessante mogelijkheden kan bieden

door onze redactie
Veel zzp'ers vinden het erg lastig om hulp te vragen als ze zelf ergens niet uitkomen of als de nodige specifieke kennis ontbreekt. In veel gevallen doen ze zichzelf hiermee te kort. Het vragen van hulp kan zelfs worden ingezet als strategische bedrijfstool, mits je hiervoor open staat.
Dit artikel in het kort:

  • Veel ZZP’ers vinden het moeilijk om hulp te vragen omdat dit gezien wordt als teken van zwakte.
  • Het vragen van hulp biedt echter veel voordelen voor zowel lange- als korte termijn. 
  • Voor het inschakelen van een hulpbron kan gekozen worden als het zakelijk niet goed gaat, maar ook als het wel goed gaat om bedrijfsgroei te creëren.

Hulp vragen biedt vaak zeer veel mogelijkheden om uitdagingen op een efficiënte en doelgerichte manier aan te pakken. Veel zzp’ers vinden het moeilijk om gerichte hulp in te schakelen of taken te delegeren aan een (gespecialiseerde andere partij). Hiermee doen ze zichzelf tekort. Een hulpvraag is immers vanaf de buitenkant niet zichtbaar, dit moet gecommuniceerd worden. 

Hulp vragen een zwakte?

Om één of andere reden bestaat er de overtuiging dat hulp vragen een teken is van zwakte. Dit is dan ook de reden dat veel zzp’ers hier niet zo snel voor kiezen, zelfs als de nood erg hoog is. In veel gevallen staan deze ondernemers er dan alleen voor en kan de uitdaging zelfs invloed hebben op het bedrijfsresultaat. Het is dus goed om de positieve kant van het inschakelen van een hulpbron te bekijken. Hieruit kan immers de conclusie worden getrokken dat het een hele slimme zakelijke move kan zijn om hulp in te schakelen. In dat geval is er zeker géén sprake van een zwakte!

Voordelen van het vragen van hulp


De korte termijn doelstelling van het vragen van hulp is uiteraard het vinden van een oplossing voor een probleem of uitdaging. Vaak is specifieke kennis of kunde van belang om bedrijfsgroei en mogelijkheden te creëren. Er zitten echter ook lange termijn voordelen aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van een netwerk of het creëren van naamsbekendheid binnen een specifieke sector. Wellicht is het mogelijk om samenwerkingsverbanden aan te gaan met een andere zzp’er die een aanvullend aanbod heeft. Er zijn overeenkomsten gesloten waarbij partners elkaar helpen met diensten zonder dat hier een vergoeding tegenover staat (barter deals).

Wanneer hulp vragen?

Uiteraard is het verstandig om hulp te vragen bij situaties die in de praktijk anders lopen dan van te voren gedacht. Natuurlijk is het ook verstandig om een hulpbron in te schakelen bij gebrek aan kennis of kunde. Tevens is het interessant om hulp te vragen als het juist wel goed gaat met de business. Hiermee kunnen immers mogelijkheden voor bedrijfsgroei benut worden. Uiteraard kun je ervoor kiezen om je directe omgeving te benaderen voor hulp, maar als deze hulp niet uit die hoek geboden kan worden kan er ook gekeken worden naar het netwerk die zich in een tweede- of derde lijn bevindt. 

Voor het opbouwen van een netwerk kunnen bijeenkomsten bezocht worden, maar er zijn ook diverse online platforms waarmee een netwerk kan worden opgebouwd. Hiervoor kan zelfs gekozen worden als de hulpvraag nog helemaal niet actueel is. Het voordeel van deze keuze is dat het netwerk benaderbaar is op het moment dat dit wel het geval is. Het kan dan gezien worden als een investering in de toekomst. Het is nu dan alleen van belang om de noodzakelijke stap te zetten en van een eventueel aanwezige trots af te stappen.