Waarom je recht halen ‘te duur’ is en wat advocaten daar aan kunnen doen

door Jaap Stikkelbroeck
Een factuur die onbetaald blijft, gedoe met een verhuurder, een concurrent die jouw idee kopieert: als zzp’er loop je een fors risico op een conflict. Elk jaar krijgt maar liefst een derde van alle ondernemers daarmee te maken. Maar de weg naar de rechter wordt belemmerd door hoge advocaat- en griffiekosten. Insider Jaap Stikkelbroeck, zelf advocaat, wil met vaste prijzen ondernemers een uitweg bieden.
Dit artikel in het kort:

  • Advocaten weten: wij zijn zo duur dat we bij veel juridische problemen van ondernemers geen oplossing kunnen bieden.
  • Ook de kosten van de rechtbank zelf, de zogenaamde griffierechten, worden door kleine ondernemers als te hoog ervaren.
  • Als het om je recht halen gaat, weet een ondernemer niet waar hij of zij aan toe is.
  • Juridische maatwerkoplossingen tegen vaste prijzen kunnen soelaas bieden.

Publiek geheim onder advocaten: we zijn te duur

Het is onder veel advocaten een publiek geheim: eigenlijk zijn we te duur. Zo duur dat we bij veel juridische problemen van ondernemers geen oplossing kunnen bieden. En dat is jammer. Zo laten we kansen liggen en leveren we niet de beste dienstverlening aan onze klanten. Twee weken geleden bevestigde het WODC, het onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie, dit beeld. Met name het kleinere mkb vindt juridische procedures bij de rechter ‘te duur’ geworden, zo bleek uit het onderzoek ‘Ondernemer en de weg naar het recht’.

Een op de drie bedrijven krijgt jaarlijks met een conflict te maken 

Juridische procedures worden als te tijdrovend en ingewikkeld gezien. De voornaamste reden voor mkb-ondernemers om van juridische stappen af te zien zijn echter de kosten. En dat is ernstig omdat gemiddeld een op de drie bedrijven jaarlijks met minstens één conflict te maken krijgt. Brancheorganisatie MKB-Nederland maakt zich hier dan ook terecht druk over. ‘Toegang tot de rechter is een fundamenteel recht dat niet belemmerd mag worden door te hoge kosten,’ liet zij in een reactie weten.

Ook kosten rechtbank te hoog

Niet alleen advocaten worden ‘te duur’ gevonden. Ook de kosten van de rechtbank zelf, de zogenaamde griffierechten, vinden kleine ondernemers te hoog. Ook dat is niet verwonderlijk. Voor het indienen van een zakelijke geldvordering bij de rechtbank betaal je zo 914 euro aan griffierechten. Werk je vanuit een bv? Reken dan op het dubbele. Tel daar nog de kosten bij voor het opstellen van een processtuk door een advocaat en je zit zo op een paar duizend euro. Zònder garantie dat je die investering weer terugverdient. 


Eenvoudiger incassoprocedure

Kortom, als het om je recht halen gaat, weet een ondernemer gewoon niet waar hij of zij aan toe is. Minister Dekker van Rechtsbescherming lijkt gevoelig voor de kritiek. Hij heeft laten weten dat er al wordt gewerkt aan een eenvoudiger incassoprocedure en dat de griffierechten voor kleinere vorderingen omlaag gaan. Ook wil hij nagaan of er voor het mkb specifieke maatregelen nodig zijn.

Juridische maatwerkoplossingen voor vaste prijzen

Ik denk dat het goed zou zijn als ook de advocatuur zich deze kritiek meer zou aantrekken. De vraag van ondernemers om helderheid over kosten en resultaat is immers heel reëel. Zelf werken wij met specialisten die juridische maatwerkoplossingen altijd voor vaste prijzen aanbieden. Dat schept duidelijkheid en geeft controle. En de ervaring leert dat deze methodiek dat helemaal niet ten koste gaat van de kwaliteit. Integendeel. 

Te duur of de investering waard?

Als je van te voren duidelijk maakt welk probleem je gaat oplossen, hoe je dat gaat doen en wat het verwachte resultaat is, kun je als ondernemer zelf bepalen of je het ‘te duur’ vindt of dat het de investering waard is.

Jaap Stikkelbroeck

Jaap Stikkelbroeck is advocaat (ondernemingsrecht) en oprichter van verschillende juridische ondernemingen, waaronder Griph, een collectief van zelfstandige juristen, blended.law, een platform waarop juridische maatwerkoplossingen in productvorm worden aangeboden door specialisten en Forum, een open source kennisplatform voor juridische zaken.