Waarom studeren en ondernemen goed samen gaat

door onze redactie

Onlangs meldde de Kamer van Koophandel dat er steeds meer jongeren zich inschrijven als zzp’er. Vorig jaar schreven zich 30% meer jongeren tussen de 13 en 18 jaar zich in als ondernemer. De stijging is goed te verklaren. Je kunt studeren en ondernemen goed combineren. Deze combinatie biedt zelfs handige voordelen! Een student kan zich dus prima laten inschrijven als zzp’er.
Dit artikel in het kort:

  • Steeds meer jongeren tussen de 13 en 18 jaar schrijven zich bij de KvK in als ondernemer.
  • Het ondernemen naast het studeren biedt veel voordelen.
  • Veel jongeren willen direct praktijkervaring opdoen en de lesstof toepassen.
  • Ambitieuze studenten zien hun bedrijf als betaalde stage.

In 2018 schreven meer dan 3500 jongeren zich als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel. Dit aantal is bijna een derde meer dan het aantal jongeren, die in 2017 deze eerste stap naar het ondernemerschap gezet hebben. De meeste jongeren kiezen ervoor om zich te richten op een moderne branche en maken gebruik van digitale mogelijkheden zoals de online verkoop van kleding, het maken van websites en het produceren van online video’s. 

Onze wetgeving biedt ruimte voor een ondernemerschap op jonge leeftijd. Een persoon tussen de 13 en 18 jaar kan zich (met toestemming van ouders / verzorgers of juridische steun) inschrijven bij de Kamer van Koophandel ondanks dat hij of zij volgens de wet nog minderjarig is. Ze ervaren weinig belemmeringen om op jonge leeftijd te starten met het ondernemerschap, ze worden zelfs dagelijks gestimuleerd om dit te doen.   

Goed voorbeeld doet volgen

Vooral jongeren die een business gerelateerde studie volgen, hebben veel interesse om op jonge leeftijd te starten met een eigen onderneming. De jongeren zien veel mogelijkheden om de lesstof direct in de praktijk toe te passen doordat de lessen steeds meer een praktijkgericht karakter krijgen. Studenten zijn al in hun opleidingsperiode actief met het opzetten van bedrijven, het werken aan business concepten en het schrijven van marketingplannen. 


In veel scholen worden de lessen zelfs gegeven door professionals uit het werkveld, zodat de jongeren zich op een eenvoudige manier kunnen laten inspireren door de onderwijzende professional. Veel docenten worden dan ook gezien als ervaringsdeskundige en ook als zodanig “gebruikt”. Studenten kunnen met concrete vragen vaak prima terecht bij hun docenten en worden vaak uitstekend door “hun voorbeelden” op weg geholpen.

Waarom studeren en ondernemen goed samen gaan

Een andere reden waarom het studeren en ondernemen goed samen gaat is dat jongeren nog erg flexibel zijn. Studenten hebben weinig vaste lasten en zijn flexibel in tijd omdat veel studieprogramma’s op maat worden samengesteld. Hierbij krijgt de student om zich ook in zijn of haar “vrije tijd” maatschappelijk te ontplooien. 

Veel studenten zien hun onderneming dan ook als een nuttige praktijkstage, in dit geval als een betaalde stage als er een voldoende wordt behaald tenminste.