Het aantal zzp’ers in Nederland blijft maar groeien. Steeds meer mensen willen zelfstandig werken en, ook steeds meer werkgevers kiezen voor zzp’ers. Waarom eigenlijk? Is het alleen vanwege hun flexibiliteit of zijn er meer redenen? Bert-Jan Wiegeraad legt uit waarom zzp’ers de toekomst hebben.
Dit artikel in het kort:
- Steeds meer werkgevers verkiezen zzp'ers boven werknemers.
- Een van de redenen is dat werkgevers ontdekken dat zzp’ers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en motivatie.
Werkgevers willen meer flexibiliteit en minder risico’s
Steeds meer werkgevers verkiezen zzp'ers boven werknemers. Daar zijn diverse redenen voor. Als je deze simpel wilt samenvatten, kun je zeggen dat werkgevers meer flexibiliteit en minder risico's willen. Er is echter nog een andere reden waarom werkgevers liever met zzp'ers werken, een reden die een beetje taboe is: zzp'ers zijn zelfstandiger - in de breedste zin van het woord.
Wie is verantwoordelijk voor de gezondheid van werknemers?
Het is opvallend hoeveel trainingen, sessies, methodieken en systemen aan werkgevers worden aangeboden om hun personeel gezond en gemotiveerd te houden. Het lijkt soms haast alsof de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van werknemers volledig bij de werkgevers ligt. Voor de goede orde: ik heb het hier niet over werkgevers uit de industrie die hun mensen aan risicovolle fysieke arbeidsomstandigheden blootstellen.
Elk mens is zelf verantwoordelijk voor gezondheid en motivatie
Ik heb het hier over al die banen waarbij werknemers net zoveel risico lopen als wanneer zij in het weekend klussen, tuinieren, sporten of bij familie op bezoek gaan. En daarbij waarschijnlijk nog meer risico lopen dan op hun werk. Natuurlijk hebben werkgevers een groot belang bij gezond en gemotiveerd personeel maar de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid alsook voor de eigen motivatie ligt primair bij ieder mens zelf.
Moet een werkgever ervoor zorgen dat een werknemer het naar de zin heeft?
Maar de laatste jaren is de slinger is de andere kant op gezwaaid. Ook wanneer de arbeidsomstandigheden veilig zijn, worden werkgevers verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van de werknemer. Hij (of zij) moet ervoor zorgen dat werknemers het naar hun zin hebben, dat hun werk genoeg uitdaging en perspectief biedt. Dit model is niet meer houdbaar. De tijd dat een werkgever zijn mensen van wieg tot graf verzorgde is allang voorbij. Zzp'ers begrijpen dit, beter dan werknemers.
Zzp’ers nemen zelf verantwoordelijkheid
Zzp’ers begrijpen dat zij in geval van sportblessures minder productief zijn en dus minder verdienen. Zzp'ers leggen de verantwoordelijkheid voor hun motivatie niet bij anderen - zij motiveren zichzelf. Zij zoeken zelf naar nieuwe bronnen van inspiratie als dat nodig is. Zzp'ers begrijpen het principe van wederkerigheid. Ik geef iets aan jou en jij geeft iets aan mij. Zzp'ers begrijpen als niemand anders dat geven en ontvangen in balans moeten zijn; zij brengen de slinger van verantwoordelijkheden weer in het midden. Daarom geven werkgevers steeds meer de voorkeur aan zzp'ers. Zzp'ers bieden een natuurlijke en daarom duurzame verdeling van lusten en lasten. Daarom hebben zzp'ers de toekomst.
Bert-Jan Wiegeraad
Bert-Jan Wiegeraad is financieel adviseur, programmeur en ontwikkelaar van het zzp-boekhoudpakket Acumulus. Daarnaast is hij auteur en columnist op het gebied van ondernemen en spiritualiteit. Onlangs schreef hij het boek Jouw onderneming, een ontdekkingsreis, een spiritueel handboekje voor ondernemers.
Volg Acumulus op: