Wat elke zzp’er over intellectueel eigendomsrecht moet weten

Ideeën, teksten, foto’s, ontwerpen: ze zijn moeilijk om te bedenken en gemakkelijk om te kopiëren. En terwijl jij er je geld mee verdient. Daarom is het zaak je te verdiepen in intellectueel eigendom. Insider Marianne van Noort van FNV Zelfstandigen zet op een rij wat elke zzp’er hierover moet weten.
Dit artikel in het kort:

  • Ook wanneer je je werk in opdracht van een klant hebt gecreëerd, is het voor jou als zzp’er verstandig om je intellectueel eigendom te beschermen. Het is zelfs cruciaal.
  • Veel rechtsbijstandsverzekeringen, ook polissen die speciaal op zzp’ers zijn gericht, sluiten geschillen over intellectueel eigendom uit. 
  • Bij FNV Zelfstandigen kun je een gratis brochure downloaden waarin uitgebreid wordt ingegaan op de verschillende (eigendoms)rechten.

Huawei geeft kennis weg aan concurrenten

Onlangs kwam Huawei opvallend in het nieuws. Het techbedrijf kondigde aan dat het zijn 5G-technologie wil delen met westerse bedrijven. Voor een eenmalig bedrag mogen concurrenten alles overnemen: patenten, licenties, codes, blauwdrukken en productiekennis. Dat is het wisselgeld dat Huawei wil betalen om verlost te worden van zijn imago als heimelijke spion voor de Chinese staat.

Bescherming van intellectueel eigendom is cruciaal

Deze stap is opmerkelijk. Om de concurrentie voor te blijven, verdedigen innovatieve bedrijven hun intellectuele eigendommen juist met hand en tand. Tenzij jij net als Huawei gegronde redenen hebt om je reputatie op te vijzelen, is het ook voor jou als zzp’er verstandig om je intellectueel eigendom te beschermen. Het is zelfs cruciaal, ook wanneer je je werk in opdracht van een klant hebt gecreëerd.

Leg afspraken vast in algemene voorwaarden 

Om vervelende discussies tussen jou en de klant te voorkomen, is het verstandig om de rechten en verplichtingen van beide partijen over intellectuele eigendomsrechten vooraf vast te leggen in je algemene voorwaarden. Hierbij kun je denken aan auteursrechten, merkenrechten of modelrechten die voortvloeien uit de overeengekomen werkzaamheden. 


Doe je afstand van je rechten? Vraag financiële compensatie 

Doe je afstand van je rechten, zorg er dan in ieder geval voor dat je financieel wordt gecompenseerd. Jouw talenten vertegenwoordigen een bepaalde waarde en het is dus logisch om een vergoeding te vragen voor het overdragen van bijvoorbeeld je auteursrecht of het verlenen van een (exclusieve) licentie. Vind je dat lastig, dan kun je dit ook verdisconteren in je uurtarief.

Rechtsbijstandverzekering dekt niet altijd bij schending

Worden jouw rechten geschonden en doe je een beroep op je rechtsbijstandsverzekering, dan kun je voor een onaangename verrassing komen te staan. Veel rechtsbijstandsverzekeringen, ook polissen die speciaal op zzp’ers zijn gericht, sluiten geschillen over intellectueel eigendom uit. Let dus op de kleine lettertjes wanneer je een verzekering kiest. 

Download de brochure intellectueel eigendomsrecht voor zzp’ers

Wil je meer weten over intellectueel eigendomsrecht voor zzp’ers? Download dan de brochure van FNV Zelfstandigen, waarin we uitgebreid ingaan op de verschillende (eigendoms)rechten. Daarnaast leggen we je uit hoe je kunt optreden tegen inbreuk op je intellectueel eigendomsrecht. 

FNV Zelfstandigen

Marjan van Noort is voorzitter van FNV Zelfstandigen, binnen de FNV de sector voor zelfstandig ondernemers. We behartigen al bijna 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in de polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden we zzp’ers hulp en ondersteuning aan zoals advies, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk.

Volg FNV Zelfstandigen op: