Menige zzp’er kijkt er dezer dagen hunkerend naar uit, naar die kartonnen doos gevuld met een muffe zoutjes, laffe biscuitjes, een glazen pot met waterige kersen en een flesje mierzoete Glühwein. Waarom eigenlijk? Uit het niet-krijgen van een kerstpakket spreekt toch juist waardering voor je positie als zelfstandige?
Dit artikel in het kort:
- De zzp’er en het kerstpakket is een even onmogelijke combinatie als de zzp’er en de zilveren dasspeld voor veertig jaar trouwe dienst.
- De grootste grap van het kerstpakket is dat je er helemaal niets aan mist.
- Toch wil 53 procent van de zelfstandigen óók een kerstpakket.
Het kerstpakket is niet uit luxe ontstaan maar uit nood
Het is welbeschouwd water en vuur. De zzp’er en het kerstpakket. Een combinatie net zo onmogelijk als de zzp’er en 25 vakantiedagen, reiskostentoeslag of een zilveren dasspeld of broche voor veertig jaar trouwe dienst. Ook historisch gezien heeft het kerstpakket niets van doen met de zelfstandige. De traditie is aan het eind van de negentiende eeuw ontstaan, niet uit luxe maar uit nood.
Boeren die voor voedselbank spelen
Boeren hadden knechten in dienst die bij hen in woonden. Geen rondtrekkende flierefluiters, nee, knèchten, vazallen, onderworpenen. Op Tweede Kerstdag mochten zij naar huis om met hun eigen stakerige familie kerst te vieren. Bij vertrek speelde de boer eenmalig voor voedselbank: hij gaf zijn loonslaven een mand met voedsel van het land mee. Bloedworst, spek, eieren, een stoofpeertje misschien.
Inhoud kerstpakket nakauwen
In de loop der jaren is deze uit nooddruft geboren gewoonte doorgesijpeld naar fabrieken en kantoren. Tegenwoordig speculeert het personeel gedurende de tweede helft van het jaar over wat er in het volgende kerstpakket zal zitten, de eerste helft van het jaar zijn ze de inhoud van het vorige pakket aan het nakauwen. Alleszins begrijpelijk overigens want, beste zzp’ers, de grootste grap van het kerstpakket is dat je er helemaal niets aan mist.
Nootjes die zeven maanden geleden vers waren
Je spaart een bezoekje aan de huis- of tandarts uit, dat wel. Potjes cranberrycompote met ondefinieerbare harde stukjes, zeven maanden geleden ingepakte verse nootjes, toastjes met de weke smaak van hosties… Geen wonder dat huisartsen pieken in de derdekerstdagstatistieken. En zodra je grijpgrape handjes de bodem van de doos, het zinken emmertje of andersoortige geschenkverpakking hebben bereikt, zit je hele huis onder de houtsnippers.
53 procent van de zelfstandigen wil óók een kerstpakket.
Gek genoeg bleek uit een recent onderzoek van de Intelligence Group, een Rotterdamse verzamelaar van data over de arbeidsmarkt, dat veel zzp’ers dezer dagen handenwringend de komst van de postbode afwachten. Niet minder dan 53 procent van de zelfstandigen mag zich slachtoffer van deze miezertraditie noemen: zij willen óók een kerstpakket. Slechts 17 procent van de zzp’ers respecteert zijn eigen zelfstandigheid en stelt zich ferm op het standpunt dat zzp’ers in het geheel geen presentjes horen te ontvangen. Gelukkig weet een meerderheid van de werkgevers ook nog hoe het hoort: van de zelfstandigen ontvangt 39 procent een kerstpakket.
Henk Hanssen
Henk Hanssen is journalist en schrijver van fictie- en non-fictieboeken. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek en de Filmacademie. Hanssen werkt(e) voor diverse opdrachtgevers waaronder De Zaak, Men’s Health, ANWB, ING bank en ZZPInside waarvan hij hoofdredacteur is.
Volg Henk Hanssen op: