Zo bestrijd je de ‘chaos’ van het zzp-bestaan

door Ramona Leeuwis
Het valt niet te ontkennen: omdat privé en werk vaak dwars door elkaar lopen, gaat het leven van een zzp’er onherroepelijk met de nodige chaos gepaard. De facturen liggen in de fruitschaal en de benzinebonnetjes belanden in het laatje van je nachtkastje. Basta, vanaf vandaag gaat het allemaal anders. Vol trots kondigen wij onze nieuwe insider aan, professional organizer Ramona Leeuwis. Haar eerste les: pak die magneetplekken nou es aan!
Dit artikel in het kort:

  • Een opgeruimde omgeving brengt rust en ontspanning. Maar, waar begin je met opruimen? 
  • Opruimprojecten mislukken wanneer je niet alle spullen kunt overzien; begin daarom klein.
  • Het aanpakken van storende magneetplekken geeft snel resultaat in relatief korte tijd

Kleine moeite, groots resultaat; het aanpakken van storende magneetplekken

Ieder huis en ieder kantoor heeft een of meerdere magneetplekken. Magneetplekken zijn vaste plekken die altijd rommel aantrekken. Helemaal vanzelf. Magneetplekken werken afleidend en verstorend. Als je begint met opruimen, dan is het erg belangrijk dat je een doel hebt. Dat is misschien een inkoppertje, maar net als met je business is het fijn als je weet waar je naartoe gaat. Op de site Omdenken las ik laatst treffend: ‘Als je geen doel hebt, blijf je heen en weer rennen zonder te scoren.’ 

Magneetplekken hebben ook een functie

Troost jezelf. Je hoeft je niet schuldig te voelen over al die magneetplekken. Ze hebben ook een functie: het zijn de plekken waar je leeft. Bij ons thuis is bijvoorbeeld de fruitmand een magneetplek pur sang. Naast fruit liggen er steevast opladers, sleutels, spaarzegels, een portemonnee, steentjes en andere schatten uit de jaszakken van mijn dochter en als je geluk hebt vind je ook nog wel een paar euro. Als ik er al in slaag om de fruitmand exclusief te bestemmen voor bananen, appels en perziken, ontstaan er elders magneetplekken. Volautomatisch. Traptreden, de eettafel, het keukenblad en de badkamerkastjes. Herkenbaar?

Ingesleten gewoonte

Het creëren van magneetplekken is een ingesleten gewoonte. Net als je vingers knakken, aan bultjes pulken, nagelbijten. Storend maar soms ook stiekem lekker. En ach, het effect van opruimen is toch maar tijdelijk. Voor je het weet ligt er weer een stapel post op je eettafel, verstopt onder iPads, de bijna-nieuwste Allerhande, wat knutsels en een schaar. Was je die schaar niet al heel lang kwijt? Bedenk waaròm deze plek spullen aantrekt. Met dat besef begint het uitbannen van magneetplekken.


Het aanpakken van magneetplekken

Kies op dag één de plek waar jij je het meest aan stoort. Liggen de tijdschriften overal en nergens? Gooi de oude weg en stop de rest in een mand onder de salontafel. Staat jouw schoenenkast onder de trap, maar kom je altijd door de achterdeur? Zet je schoenenkast bij de achterdeur, want dat is de plek waar jij je schoenen aan- en uitdoet. Altijd je sleutels kwijt? Zorg voor een haakje naast de deur. Er is geen goede of foute methode, behalve deze: geef alles een vaste en voor jou logische plek.

Beloon jezelf met een bos bloemen

Op dag twee pak je de volgende magneetplek aan. Haal je fruitschaal leeg, hang je sleutels aan het haakje, stop je portemonnee in je tas en gooi alle rommeltjes direct weg. Leg het fruit terug en zet je fruitschaal prominent op je aanrechtblad. Vind je de tafel nu wel erg ongezellig en leeg? Beloon jezelf met een mooie bos bloemen. Dag leegte, hallo fijne eet-, koffie- en werktafel! Ruim nu elke volgende dag een nieuwe magneetplek op. Spreek met jezelf af dat je elke avond een rondje doet langs die notoire verzamelplaatsen in huis. 

En nu volhouden!

Om het systeem te onderhouden is het belangrijk dat je dagelijks voordat je met koffie (en chocola) op de bank gaat relaxen – of nog even in je laptop duikt om iets af te maken – een vast rondje langs je (voormalige) magneetplekken loopt. En dat hoeft echt niet langer dan een kwartiertje te duren. Ontstaat er toch weer een plekje in huis, pak die direct aan. Niet morgen, maar nu. En vraag je bij alles af: is dìt echt de meest logische plaats?

Ramona Leeuwis

Ramona Leeuwis is Professional Organizer met een passie voor schrijven en life hacks. Als (oud)HR Manager zit organiseren deze structuurjunkie in het DNA. Met OpgeruimdLeven.com helpt zij klanten bij het organiseren van hun dagelijks leven en het ordenen van tijd, spullen en informatie. Als budgetcoach coacht ze klanten bij besparingen, het onderhouden van de financiële administratie en het voorkomen van schulden.

Volg Ramona Leeuwis op: