Zo blijf je als zzp’er toekomstbestendig

door Bert-Jan Wiegeraad
Hey, drukke zzp’er! Sta je hier weleens bij stil? Bij de vraag hoe toekomstbestendig jouw vak eigenlijk is? Zo lang het economisch goed gaat, is er volop werk maar hoe zit dat straks wanneer we in een dip belanden? Onze insider Bert-Jan Wiegeraad praat je bij over de manier waarop jij als zelfstandige nog jaren volop aan de slag kunt blijven.
Dit artikel in het kort:

  • Als de economie floreert, is het relatief gemakkelijk om als zzp’er een boterham te verdienen.
  • Maar hoe blijft je onderneming overeind wanneer het straks minder gaat?
  • Een toekomstbestendige zzp'er biedt kennis en oplossingen voor concrete vraagstukken die zich in elke conjuncturele situatie kunnen voordoen.

Incredible Spreadable Smoothing body scrub 

Een fonkelnieuw Nespresso-apparaat, een luxe scheerset, een Incredible Spreadable Smoothing body scrub… Wanneer het goed gaat met de economie, is er meer geld voor de – wees niet beledigd – nét even wat minder relevante aankopen. Zodra het echter minder goed gaat, besteden mensen hun geld vooral aan het noodzakelijke. Het gaat nu goed met de economie, dus je kunt als ondernemer de gekste producten en diensten bedenken en die nog verkopen ook. Alleen is dat niet zonder risico's.

Let op de werkelijke waarde die jij als zzp’er toevoegt

Voor jou als zzp’er blijft het zaak om te letten op de werkelijke waarde die je te bieden hebt. Technologische ontwikkelingen maken immers veel beroepen overbodig. Daar staat tegenover dat er nieuwe beroepen bij komen. Dankzij het internet zijn er minder postbodes nodig maar des te meer programmeurs, computerverkopers, reparateurs en kabelgravers. Een postbode kan dus beter programmeur worden. Dat is dan ook precies wat bijvoorbeeld KPN heeft gedaan. De koninklijke postbezorger werd een indrukwekkende hightech internetgigant. Niet iedere branche is echter zo agile en beweeglijk als die van KPN. 

Iedereen wordt tegenwoordig adviseur

Hoewel hun vakgebied stukje bij beetje wordt weggeautomatiseerd, blijven velen vasthouden aan het vak. Het toverwoord daarbij is adviseur. Iedereen wordt nu adviseur. Boekhouders bijvoorbeeld verliezen markt omdat moderne boekhoudpakketten vanzelf een jaarrekening maken. Daarom worden boekhouders nu ‘winstadviseurs’. Auto's hebben steeds minder onderhoud nodig. Het is wachten op het moment dat de garagehouder zich ‘mobiliteitsadviseur’ gaat noemen. Omdat kozijnen steeds meer van onderhoudsvrij kunststof worden gemaakt, zullen huisschilders transformeren tot ‘woningbehoudadviseurs’.


Zijn deze nieuwe vakgebieden toekomstbestendig? 

En wanneer ik mijn onderneming wil opstoten in de vaart der volkeren, kan ik mij tegenwoordig wenden tot social media-experts, blog- en vlogadviseurs, personal branding-deskundigen, imagecoaches en kledingkleurspecialisten. Ik vind dat heel mooi om te zien maar ik maak mij tegelijk zorgen of deze nieuwe vakgebieden wel zo toekomstbestendig zijn. Kunnen al deze zelfstandigen ook een boterham verdienen wanneer het straks economisch wat minder gaat? Als je weinig geld hebt en je moet kiezen tussen het repareren van het dak en een social media-adviseur, dan wint de dakdekker. 

Bied een oplossing voor concrete problemen 

Zo zijn er meer beroepen die in de toekomst gaan winnen: de installateur, de verzorger, de (tand)arts, de leraar, de onderhoudsman- of vrouw. Wat hebben deze vakmensen gemeen: ze bieden een oplossing voor concrete problemen en vraagstukken. Zijn er dan helemaal geen adviseurs meer nodig? Uiteraard wel. Met een goed pakket kun je prima zelf de boekhouding doen maar als je van een eenmanszaak naar een bv overstapt, is fiscaal advies heel belangrijk. Een goed hypotheekadvies kan veel geld schelen. Een goede architect bij een verbouwing kan een boel ellende voorkomen. Deze adviseurs zijn er altijd geweest. In goede en slechte tijden.

Beheers een vak waar altijd vraag naar is

De toekomstbestendige zzp'er biedt kennis en oplossingen voor concrete vraagstukken. Voor problemen die zich in elke conjuncturele situatie kunnen voordoen. Deze zzp'er beheerst een vak waar vrijwel altijd naar vraag naar is. Deze zzp'er onderhoudt zijn of haar eigen vakkennis en is niet bang om, net als KPN, van postbode te veranderen in een techneut. In elke economische situatie, goed of slecht, geldt altijd dezelfde regel: wees waardevol voor de klant. De zzp'er van de toekomst weet altijd echte waarde te creëren en kan het zo heel lang uithouden.

Bert-Jan Wiegeraad

Bert-Jan Wiegeraad is financieel adviseur, programmeur en ontwikkelaar van het zzp-boekhoudpakket Acumulus. Daarnaast is hij auteur en columnist op het gebied van ondernemen en spiritualiteit. Onlangs schreef hij het boek Jouw onderneming, een ontdekkingsreis, een spiritueel handboekje voor ondernemers.

Volg Acumulus op: