Zo scoort jouw website wèl in Google

door Rob van Laere
Metatext, linkbuilding, pagerank… Wie probeert zijn website omhoog te krijgen in de zoekresultaten, stuit op een wereld vol ondoorgrondelijke termen. Maar als zzp’er kùn je niet om Google heen. Voor ZZPInside legt specialist Rob van Laere hoe jij de vindbaarheid van je eigen site kunt optimaliseren. In deze aflevering: wat is Search Engine Optimization (SEO) en hoe pas je het toe?
Dit artikel in het kort:

  • Dat wereld van online vindbaarheid in zoekmachines is niet bepaald overzichtelijk.
  • SEO is het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine. 
  • De vindbaarheid van de website van jouw bedrijf wordt voornamelijk bepaald door on-page SEO, off-page SEO en technische optimalisatie.

SEO: een web van aannames en misverstanden 

Veel ondernemers komen terecht in een web van aannames en misverstanden als ze het met anderen hebben over Search Engine Optimization (SEO). Dat is heel begrijpelijk want de wereld van online vindbaarheid in zoekmachines is helaas niet zo overzichtelijk. Voor mij, als zzp’er in de SEO, was dat juist de reden om mijn SEO-bedrijf te beginnen. Naast een betere vindbaarheid van hun site, beloof ik mijn cliënten transparantie en heldere taal. Dat is een uitdaging, maar door middel van een aantal voorbeelden zal ik proberen uit te leggen wat SEO is en hoe ik duidelijk maak wat online vindbaarheid inhoudt.

Wat is SEO?

SEO is het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine en dat met de voor die webpagina relevante zoektermen. Dat geheel aan activiteiten is best een aardige kluif. Wat ze ook mogen beweren, er is geen enkele SEO-specialist die al die activiteiten tot in de puntjes beheerst. Een SEO-specialist die jou een alomvattend totaalpakket belooft, zal negen van de tien keer stranden op minimaal één van de specialistische vereisten. 

SEO is een vakgebied met verschillende specialisaties

Want, SEO is inmiddels een heus vakgebied dat verschillende specialisaties kent. De vindbaarheid van de website van jouw bedrijf wordt voornamelijk bepaald door on-page SEO, off-page SEO en technische optimalisatie. Deze drie onderwerpen hebben elk ook weer specialisaties. Voor dit artikel ga ik daar even aan voorbij.

Wat is on-page SEO? 

On-page SEO is het geheel aan content op de website. Met content bedoel ik tekst, afbeeldingen, metateksten en titels, interne links en ook de code die op de website wordt geplaatst. Deze content kun je zo maken dat deze voor de zoekmachines makkelijk is om te lezen. Daardoor word je beter gevonden. 


Wat is off-page SEO?

Off-page SEO is alles wat je kan doen buiten de content op de website van jouw bedrijf. Dit bestaat voornamelijk uit het opbouwen van externe links naar jouw website toe. Dit heet linkbuilding, het is in de basis waarop zoekmachines jouw website waarderen. Als er veel relevante websites naar jouw site verwijzen, denken de zoekmachines dat jouw site wel heel belangrijk moet zijn – en dus kom je hoger in de zoekresultaten. Linkbuilding is een vak op zich. De mensen die zich hiermee bezighouden zijn vaak gewiekst in het zoeken naar links voor jouw website. Denk hierbij aan blogs, Wikipedia en startpagina’s.  

Wat is technische optimalisatie?

Sinds enige tijd ligt de focus van zoekmachines zoals Google op het gemak voor de gebruiker. Aangezien een snel ladende website prettig is voor de gebruiker zal deze website vaak hoger komen in de zoekresultaten dan een website die er minuten over doet om helemaal te laden. De stelregel is dat een website binnen twee seconden volledig geladen moet zijn om voor de gebruiker optimaal te zijn. Is je website langzamer, dan zal dit gevolgen hebben voor het bezoek en dus ook voor de zoekresultaten. Grote bedrijven steken duizenden euro’s in de snelheid van hun website. Dit doen ze in eerste instantie om het gebruiksgemak te vergroten, maar zeker ook om hun website op de eerste plaats in zoekmachines te houden. 

Hoe maak je de website van je bedrijf beter vindbaar in zoekmachines?

Als zzp’er heb je meestal maar een beperkt budget voor de website van je bedrijf. En vaak blijft er na het (laten) maken van die website weinig geld over voor het vergroten van de vindbaarheid. Eigenlijk is dat zonde want, wat heb je aan een mooie website als niemand deze bezoekt? Veel on-page SEO kun je echter budgetneutraal en simpel oplossen. Het is dan natuurlijk wel zaak dat je weet waar je moet beginnen. Om daarachter te komen bied ik een SEO-adviesrapport aan. Met dit rapport in de hand kun je simpel en doeltreffend zelf je website onder handen nemen en de vindbaarheid van je website vergroten. 

SEO-contract

Zoals je hebt gemerkt is het te makkelijk om te zeggen dat SEO voor je website ‘zo gedaan’ is. De vindbaarheid van de website van jouw bedrijf staat niet stil en de concurrent ook niet. Om die reden hebben veel SEO-bedrijven een contract met hun opdrachtgever om over een bepaald tijdvak meerdere werkzaamheden uit te voeren. Vaak zijn dit soort contracten vrij prijzig maar, hou in gedachten dat SEO ervoor zorgt dat dit bedrag dubbel en dwars wordt terugverdiend. 

Rob van Laere

Rob van Laere is SEO-specialist bij Zen SEO. Als ZZP'er zorgt hij dagelijks dat andere ondernemers hoger in zoekmachines komen. Daarnaast blogt hij over vaderschap op papablogger.nl.