Zzp bemiddeling, noodzaak of juist onnodig?

door onze redactie
Als je als zzp’er moeite hebt om aan opdrachtgevers te komen, kun je kiezen om je aan te sluiten bij bemiddelingsbureaus. Een intermediair van dit bureau helpt je bij het binnenhalen van opdrachten. Er bestaan echter zeer verschillende meningen over deze dienst. Is ZZP bemiddeling noodzaak of juist onnodig? Iedere zzp’er zal dit voor zichzelf moeten uitmaken, wij leggen je in dit artikel uit hoe ZZP bemiddeling in z’n werk gaat.
Dit artikel in het kort:

  • Maar liefst een kwart van de ZZP’ers zien een bemiddelingsbureau of bemiddelingssite als het voornaamste acquisitiekanaal.
  • Bemiddeling biedt veel mogelijkheden maar er staan wel een aantal beperkingen tegenover.
  • Bij bemiddeling schrijf je voor iedere opdrachtgever een factuur, je voldoet dus aan de wet DBA.  
  • Kies voor zuivere bemiddeling als je je belangen laat behartigen door een intermediair. 

Een recent onderzoek van ZZP Barometer wees uit dat meer dan de helft van de zzp’ers één of meer opdrachten binnen haalde via een bemiddelingsbureau. Vooral zzp’ers die in de adviessector, de zorg of de ICT werken, maken gebruik van deze mogelijkheid. Ruim de helft tot driekwart van de zzp’ers die in deze branches werkzaam zijn krijgen opdrachten uitsluitend via deze bemiddelaars. Maar liefst een kwart van de zzp’ers zien zo’n dienst (een bemiddelingsbureau of bemiddelingssite) als het voornaamste acquisitiekanaal waarmee dit de belangrijkste “opdrachten bron” is (zelfs belangrijker dan de mond-tot-mond reclame en het eigen netwerk).      

Wat is ZZP bemiddeling?

ZZP bemiddeling is een platform dat zzp’ers en opdrachtgevers met elkaar in contact laat komen om af te stemmen of hier een samenwerking uit kan voortkomen. In deze constructie betaal je als zzp’er een fee (abonnement) aan het bemiddelingsbureau (soms de internetsite) en stuur je je daadwerkelijke factuur aan je opdrachtgever. Als de bemiddeling op een persoonlijke basis gebeurt, heb je dus zowel een contract met je opdrachtgever als je intermediair. 

Verschil bemiddeling en detachering

De termen bemiddelen en detacheren worden regelmatig onterecht door elkaar heen gebruikt. Hier zit immers een groot verschil tussen, zeker op de manier hoe de belastingdienst deze overeenkomst ziet. Het grote verschil tussen bemiddeling en detachering zit in de constructie van de overeenkomst:

  • Bij bemiddeling stuur je als zzp’er een factuur direct naar je opdrachtgevers. 
  • Detachering kun je echter het beste zien als doorlening. Hierbij stuur je een factuur naar de intermediair, die op zijn beurt een factuur stuurt aan de opdrachtgever. Ondanks dat je als ondernemer meerdere verschillende opdrachtgevers hebt, stuur je steeds een factuur naar dezelfde persoon en dat is de intermediair. 

Voordelen aan het aansluiten bij bemiddelingsbureaus:

  • Je hebt toegang tot een veel groter netwerk van potentiële opdrachtgevers;
  • Veel grote bedrijven werken alleen maar via deze constructie;
  • Je kunt werken voor een specifieke klant wat anders niet mogelijk is;
  • Je kunt efficiënter werken, besparing op tijd met betrekking tot acquisitie;
  • Een groter gevoel van veiligheid, minder kans op leegloop;
  • Kleinere kans op oninbare facturen;
  • Meer variatie in opdrachten;

Nadelen aan het aansluiten bij bemiddelingsbureaus: 

  • Verschraling van je eigen klantennetwerk;
  • Vermindering van je marge;
  • Kans op afhankelijkheid van één- of een aantal bemiddelaars;
  • Aan een overeenkomst met bemiddelingsbureaus zit vaak een concurrentiebeding verbonden. 

Kosten van een bemiddelingsbureau voor zzp’ers


Vanzelfsprekend zitten er kosten verbonden aan een bemiddeling service. In de meeste gevallen wordt er gewerkt met een bepaald percentage van jouw inkomsten. Er zijn slechts enkele bemiddelingsbureaus die werken met een eenmalige vaste fee. Het percentage dat een bemiddelingsbureau vraagt zal afhangen van de branche waarin ze actief zijn en verhouding hebben op de serviceverlening. Hierbij moet je rekenen op een percentage dat ligt tussen de 10% en 25%.    

Het is niet ongebruikelijk om hierover te onderhandelen, zeker bij een wat langere samenwerking. De huidige arbeidsmarkt, die zich kenmerkt door een grote vraag naar zzp’ers, biedt hier zeker mogelijkheden voor.  

ZZP bemiddeling en de wet DBA

Als je als zzp’er gebruik maakt van ZZP bemiddeling, is het belangrijk dat je je goed indekt tegen schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst zal de constructie van de samenwerking zeker controleren met betrekking tot de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Het is dan ook verstandig om de door de Belastingdienst beschikbaar gestelde modelovereenkomsten in te vullen bij aanvang van de samenwerking. Er zijn ook overeenkomsten verkrijgbaar die gesloten kunnen worden door drie partijen. 

De wet DBA zal overigens veel meer een rol spelen bij detachering dan bij bemiddeling. Als je steeds voor dezelfde opdrachtgever werkt (zoals bij detachering), zal de belastingdienst in twijfel trekken of je wel een zelfstandige bent en denken aan verkapt dienstverband. In het ergste geval loop je de kans op een naheffing van de Belastingdienst. Bij bemiddeling schrijf je zelf je factuur voor iedere opdrachtgever. 

Het is in dit kader dan ook belangrijk dat het bemiddelingsbureau een betrouwbare partner is en zich alleen bezighoudt met het in contact brengen van de zzp’er met de opdrachtgever. In deze constructie ben je als zzp’er nog steeds zelf verantwoordelijk voor de planning en de uitvoer van de opdracht. 

Beperkingen door concurrentiebeding

De meeste bemiddelingsbureaus werken wel met een concurrentiebeding. Dit houdt in dat je een specifieke periode niet zelfstandig een contract aan mag gaan met een opdrachtgever die oorspronkelijk aangesloten was bij het bureau. Veel bemiddelingsbureaus leggen vast dat het concurrentiebeding niet alleen betrekking heeft op de klanten waarmee jij samenwerkt, maar ook alle andere bedrijven die zijn aangesloten bij het bureau. Dit is wel handig om rekening mee te houden om je als zzp’er in de toekomst niet te beperken. Er zijn immers bemiddelingsbureaus die hiervoor een termijn aanhouden die langer is dan één jaar. 

ZZP bemiddeling, noodzaak of juist onnodig?

Veel zzp’ers zien bemiddeling vrijwel als noodzaak om aan opdrachtgevers te komen, anderen vinden het volledig onnodig en zien het als weggooien van hun marge. Deze keuze zal iedere zelfstandige voor zichzelf moeten maken. Mocht je je belangen laten behartigen door een intermediair, is het wel belangrijk dat je kiest voor “zuivere” bemiddeling, waarbij heldere afspraken gemaakt worden en je zelf verantwoordelijk bent voor de invulling van de opdracht. 

Ook in deze sector zijn bedrijven (koppelbazen) actief die zich bezighouden met lucratieve constructies, maar in dit geval voor zichzelf. Mocht je twijfelen over de invulling een samenwerking met een bemiddelingsbureau is het verstandig om een deur verder te kijken. Er zijn zeker bemiddelingsbureaus die je op een uitstekende manier aan opdrachtgevers kunnen helpen, als je de toegevoegde waarde ziet van ZZP bemiddeling.