Zzp’er en de stekkerauto: hoe gunstig is elektrisch rijden in 2020?

Elektrisch autorijden is erg populair aan het worden. Je draagt bij aan een verminderde CO2- en fijnstofuitstoot en zorgt daarmee voor een beter leefklimaat. En voor de zelfstandig ondernemer brengt een elektrische auto ook nog eens financiële voordelen met zich mee.
Dit artikel in het kort:

  • Per 1 januari 2018 telde Nederland ongeveer 22.000 volledig elektrische personenauto’s.
  • Wanneer je volledig elektrisch (of op waterstof) rijdt, hoef je geen motorrijtuigenbelasting en bpm te betalen.
  • Het standaardbijtellingspercentage voor de auto van de zaak bedraagt in 2019 22 procent van de cataloguswaarde. 

Goedkoper dan aan de pomp

Zo stimuleert het kabinet elektrisch rijden met allerlei aantrekkelijke regelingen. Wanneer je volledig elektrisch (of op waterstof) rijdt, hoef je geen motorrijtuigenbelasting (mrb) en belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) te betalen. Daarnaast is je fiscale bijtelling een stuk lager. En, ook niet onbelangrijk, aan de laadpaal ben je natuurlijk veel goedkoper uit dan aan de pomp. Deze regelingen hebben er onder andere voor gezorgd dat het aantal elektrische auto’s in Nederland blijft stijgen. Per 1 januari 2018 telde Nederland ongeveer 22.000 volledig elektrische personenauto’s. Een jaar later was dit aantal volgens het CBS verdubbeld naar bijna 45.000 auto’s.

Wijzigingen in de bijtelling 

Hoe zat het ook al weer met die bijtelling? Het standaardbijtellingspercentage voor de auto van de zaak bedraagt in 2019 22 procent van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto is het bijtellingspercentage vier procent over de eerste € 50.000 van de cataloguswaarde. Daarboven geldt het gewone tarief. De bijtelling voor de elektrische auto van de zaak gaat vanaf 2020 omhoog, van vier naar acht procent, terwijl de cataloguswaarde waarover het percentage wordt geheven licht daalt. In 2026 komt de bijtelling op de huidige standaard van 22 procent uit. Deze veranderingen vind je terug in het Klimaatakkoord.


Milieu-investeringsaftrek claimen

Het voordeel van de bijtelling verdwijnt geleidelijk. Toch steken volledig elektrische auto’s nog steeds gunstig af ten opzichte van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Zo kun je op je investering in een elektrische auto de Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Deze aftrek is van toepassing als de investering voorkomt op de Milieulijst 2019 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een overheidsdienst die duurzaamheid en innovatie onder ondernemers wil bevorderen. De MIA geeft je een aftrek van 27 procent op een investering tot € 40.000. Ook de laadpaal die je eventueel voor je huis laat plaatsen, kan voor deze aftrek in aanmerking komen. Let er wel op dat je aan alle regeltjes voldoet. Zo moet de auto nagelnieuw zijn en moet je de aankoop tijdig (binnen drie maanden) aanmelden bij het RVO.

Handige brochure over zakelijk rijden

Ook wanneer je uit milieuoverwegingen voor elektrisch rijden kiest, is het zaak om jezelf in de kosten verdiepen. Zoals je ziet verandert er jaarlijks veel op dit terrein. Ga bijvoorbeeld na wat de verschillende leasemaatschappijen jou te bieden hebben. Ook voor zzp’ers zijn er aantrekkelijke mogelijkheden. Wil je meer weten over zakelijk rijden en welke verschillende keuzes er naast de auto zijn? FNV Zelfstandigen heeft hier verschillende brochures samengesteld. Je kunt ze hier downloaden.

FNV Zelfstandigen

Marjan van Noort is voorzitter van FNV Zelfstandigen, binnen de FNV de sector voor zelfstandig ondernemers. We behartigen al bijna 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in de polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden we zzp’ers hulp en ondersteuning aan zoals advies, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk.

Volg FNV Zelfstandigen op: