Zzp’er naast een loondienstverband

door onze redactie
De meest veilige manier om te starten als zzp’er is om je bedrijf op te zetten terwijl je nog ergens in loondienst bent. Er zitten echter wel een aantal voorwaarden aan deze constructie. In dit artikel vertellen we alles over hoe je zzp’er kunt worden naast een loondienstverband.

Als je start als zzp’er, loop je vaak een bepaald inkomensrisico. Veel ZZP bedrijven zullen in de opstartfase lang niet zo veel verdienen als het uiteindelijke doel dat ze voor ogen hebben. Daarnaast zullen er wellicht diverse investeringen gedaan moeten worden. De vraag is of je dit financieel kunt dragen. Daarom kan het een verstandige keuze zijn om verzekerd te zijn van een bepaald vast inkomen in deze belangrijke fase van je bedrijf. Je bent dus niet afhankelijk van je eerste omzet en hebt hierdoor wellicht meer ruimte om wat te investeren. 

Hybride ondernemerschap

Dit vaste inkomen kan worden verworven door arbeid in loondienst. Je zit dan in een fase waarin je je bedrijf opzet terwijl je ook nog als werknemer actief bent. Dit wordt ook wel hybride ondernemerschap genoemd. 

Hybride ondernemerschap is mogelijk onder een aantal voorwaarden. Er zijn branches of overeenkomsten waarin is opgenomen dat dit niet is toegestaan. Dit zou je dan moeten terug kunnen vinden in je arbeidsovereenkomst, je CAO of in het personeelsreglement. Als hier geen bepalingen over zijn opgenomen mag dit geen probleem zijn. Er kan wel een verplichting zijn opgenomen dat je je werkgever over je plannen moet informeren. Als je ervoor kiest om minder uren te gaan werken, kan het zijn dat je met een opzegtermijn te maken hebt.  

Concurrentiebeding

Je werkgever zal akkoord gaan, als er geen conflicterende belangen zijn. Dit kan omschreven staan in een concurrentiebeding. In een concurrentiebeding (relatiebeding) staan afspraken die een werknemer beperken in diens vrijheid na het beëindigen van het dienstverband. In de meeste gevallen wordt het een werknemer voor een bepaalde tijd verboden om concurrerende- of gerelateerde werkzaamheden ten opzichte van het afgesloten dienstverband uit te voeren.


Urencriterium voor een zzp’er in loondienst

In de praktijk kan het als lastig ervaren worden om een goede combinatie te maken tussen het werken in loondienst en de werkzaamheden die je wilt verrichten als eigen ondernemer. Een werkgever verwacht 100% inzet van je, maar je hebt zelf andere belangen. Je wilt je natuurlijk als zzp’er volledig inzetten om je bedrijf op te zetten.

Daarnaast loop je het risico dat je een aantal fiscale ondernemersvoordelen (zelfstandigenaftrek) misloopt als je als zzp’er naast een loondienstverband actief bent. Je zult veel meer belasting over je winst uit je onderneming moeten betalen. Het urencriterium maakt inzichtelijk hoeveel uur per kalenderjaar je actief bent met je onderneming. 

Het urencriterium is vastgesteld op 1225 uur. Als je minimaal dit urenaantal in of aan je bedrijf werkzaam bent wordt je gezien als ondernemer. Dit aantal is lastig te halen als je niet een behoorlijk aantal uur per week als zzp’er actief bent. De belastingdienst zal dit zeker controleren als je ervoor kiest om een ongeloofwaardige urenregistratie te overleggen. 

zzp’er naast een loondienstverband

Naast de voordelen die het realiseren van het urencriterium met zich meebrengen, zijn er nog een aantal andere financiële aspecten die je moet realiseren als je een zzp’er bent naast een loondienstverband. Als kleine zzp’er kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling als je een slechts klein bedrag aan BTW moet afdragen. Deze BTW hoef je dan niet af te dragen, maar moet je wel opgeven bij je inkomstenbelasting. Daarnaast kan je in aanmerking komen voor startersaftrek als je in de afgelopen vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast. 

Het kan echter wel zijn dat je door verhoogde inkomsten in een hogere belastingschijf terecht komt. Daarnaast kan de winst van je bedrijf invloed hebben op de verstrekking van toeslagen als een woon- of huurtoeslag. Je zult naast diverse praktische- ook veel overwogen financiële overwegingen moeten maken als je er voor kiest om als je ervoor kiest om als zzp’er werkzaam te zijn in loondienst.