Zzp’ers zijn al agile bij geboorte

door Henk Hanssen
Ook al werk je als digitale nomade op Bali of Bora Bora, het kán je niet zijn ontgaan dat de kantoren hier te lande in de ban zijn van agile en scrum. De ene na de andere agile-coache wordt ingevlogen om iedereen wendbaar en flexibel te maken. Driekwart van de bedrijven doet er inmiddels aan mee. Wat moeten wij als zzp’ers met deze nieuwe trend?
Dit artikel in het kort:

  • Het bedrijfsleven is in de ban van agile en scrum, een filosofie die stelt dat het middenmanagement geschrapt kan worden omdat teams zichzelf kunnen besturen.
  • Zzp’ers hoeven zich hier niet druk om te maken: ze zijn van nature zelfsturend en flexibel. 

Lange leve de oude-wijn-in-nieuwe-zakken-verkoper

Zzp’ers zijn er in alle soorten en maten. Van steenrijke advocaten die € 375 per uur kunnen vragen tot maaltijdbezorgende krabbelaars die in weer en wind de pedalen rondtrappen. Voor elke zzp’er koester ik een diepe bewondering maar er is één soort die ik innig aan mijn hart druk: de inventieve oude-wijn-in-nieuwe-zakken-verkoper. In de lang vervlogen tijden van voor fles & kruik, droeg men wijn in een zak van geitenvel. Omdat die zak na een tijdje hard wordt, uit zet en kan scheuren, werd de wijn overgegoten in een nieuwe geitenzak. Zie daar de herkomst van dit spreekwoord dat door velen gretig eer aan wordt gedaan. 

Agile: steenkolenengels en newspeak

Uitventers van mindfulness – uiteraard niets meer dan een creabea hutspotje van yoga, Jezus, yin en yang – wil ik even onbesproken later. Te voor de hand liggend. Laten we inzoomen op die andere trend die het halve bedrijfsleven in zijn greep heeft. Zo zeer zelfs dat ze er niet meer normaal met elkaar kunnen praten. Bij elke onderneming met een beetje ambitie is steenkolenengels al jaren de lingua franca maar nu voegen ze daar scheuten newspeak aan toe. Ze hebben het niet meer over flexibel maar over agile, niet meer over een doel uitstippelen maar over een roadmap, niet meer over even afstemmen maar over de daily scrum. En nee, dat heeft niets met een dagelijks potje rugby te maken.


Weg met de middenmanager

Ergens op deze wereld, om precies te zijn in Texas, lachen twee gasten zich een ongeluk. Jeff & Kenn, twee IT-dudes die met een pijpje op deze verbale maskerade bedachten, dit groteske Venetiaanse woordenbal optuigden. Deze gasten zijn totally viral gegaan met hun idee dat middenmanagers geschrapt kunnen worden omdat individuen binnen een team (‘circle’) zichzelf kunnen sturen. Was he-le-maal niet bedoeling maar hey, als we toch bezig zijn richten we toch gewoon een Agile Alliance op en, why not, schrijven we er toch wat boeken over? 

Flexibel bij geboorte

Er zijn topmanagers die helemaal gestoord worden. Hun mensen worden zo dol van dat abracadabra dat niemand nog weet wat hem of haar te doen staat. Gevolg: de organisatieadviseur die ‘agile’ kwam prediken eruit, de organisatieadviseur die iedereen weer kan leren communiceren erin. Gouden business voor deze zzp’ers. Want agile & scrum? Het is zo oud als het spreekwoord over oude wijn en nieuwe zakken. Wij zzp’ers weten dat. We zijn flexibel en zelfsturend bij geboorte.

Henk Hanssen

Henk Hanssen is journalist en schrijver van fictie- en non-fictieboeken. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek en de Filmacademie. Hanssen werkt(e) voor diverse opdrachtgevers waaronder De Zaak, Men’s Health, ANWB, ING bank en ZZPInside waarvan hij hoofdredacteur is.

Volg Henk Hanssen op: